Logo
Printaj ovu stranu

Smajlović: Majčinski odgoj vrijednost koja se sve više obezvređuje

, Objavljeno u BiH Istaknuto

Majka je i dok doji svoje dijete u džihadu, riječi su učenih, tako da su naše majke bile u džihadu mnogo duže od nas, jer za svako dijete su bile neposredno u džihadu po trideset i više mjeseci - kazao je direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Islamske zajednice u BiH Ismail ef. Smajlović.

On je za Fenu govorio o "veličanstvenoj temi": o djetetu, roditeljstvu, majci, koja je temelj društva, a s obzirom na to da muslimani teže zdravom društvu i u tom okviru primjenjuju se islamski principi biranja vrijednosti u razvoju tokom životnog procesa

Smajlović smatra da treba promišljati odnos majke i djeteta koji je na direktnom društvenom udaru, sve više je primjetan nedostatak uvažavanja uloge majke.

- Sve više se društveno obezvređuje roditeljstvo, majčinstvo posebice. Savremeno doba nameće nove odnose u ranom odgoju koje  određeni autoriteti nazivaju jasno - antimaterinstvo. Na djelu je opće potkopavanje roditeljstva i porodice - ističe on.

U Kur'anu se pored ostalog o majkama govori: Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s' mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. (Kur'an, 46:15)

Smajlović pojašnjava da majka ima nezamjenjivu ulogu u izgradnji porodice i društva, te što je majka bolja i požrtvovanija u podizanju svoje djece, time je porodica snažnija i samim time društvo je jače i sigurnije. Ljudi danas trebaju sigurniji, a time i bolji život. Tu je ta veličanstvena uloga majke!

Kaže da odgojne vrijednosti nije moguće zamisliti bez islamskih principa, te vrijednosti čine samu srž narodnog odgoja bez obzira  na to što mnoge od njih "čuče" u svijesti ljudi. Univerzalnost ovih vrijednosti se generacijski prenose i čuvaju i one predstavljaju kontinuirani izvor naše duhovnosti.

Zato, naglašava Smajlović, u tradiciji je sačuvano niz odgojnih postupaka koji su nikli iz islamskog učenja, ali je ostao problem njihove primjene u novonastalim situacijama. Muslimani danas nisu dovoljno aktivni u promociji vrijednosti majčinskog odgoja.

- Podučavati djecu za vrijeme u kojem će živjeti, što je jedan od zahtjeva islamskog odgoja, traži mudro pedagoško objašnjenje, traži čvrste argumente i, dakako, traži jasno i nedvosmislena upozorenja interakcija između onog što emituje ljudska priroda i odgovora koje nude roditelji/odgajatelji. To emitovanje može se nazvati odgojem - ističe Smajlović.

U svojoj biti, dodaje, odgoj je unutarnji duhovni preobražaj čovjeka i zato se mora voditi računa o interakciji između signala, znakova/ajeta koje šalje ljudska priroda - Uputa od Boga Uzvišenog, s jedne, i odgovora koje na njih daju roditelji/odgajatelji, s druge strane.

- Agresivno ponašanje se uči. Mi ne vodimo dovoljno računa o društvenoj "rasutosti" učenja/podučavanja. Slabo se motri na međuzavisnost porodičnog, školskog, masmedijskog i drugih oblika učenja/podučavanja - rekao je.

Smatra da su široke mogućnosti učenja svih oblika ljudskog ponašanja, pa time i agresivnog, te da se na svakom koraku dijete susreće s primjerima agresivnog ponašanja a "primjer ima čudesnu moć u odgoju".

- Majka - riječ u kojoj je sadržan jedan čitav odgojni sistem. Kur'an kaže "trpi". Ako žena dok u svojoj utrobi nosi dijete umre, ona je po sahih predaji šehid: "i žena koja u trudnoći umre je šehid" - ističe Smajlović.

Naglašava da je u islamu žena najviše poštovana kao majka. Majka je izvor sreće i ono što majka pruža djetetu ničim se ne može platiti i "samo uz pomoć Uzvišenog Boga, dijete svojim lijepim ophođenjem prema njoj i pružanjem pažnje i pomoći može se djelimično zahvaliti majci, ali nikada u potpunosti odužiti".

- Taj odgojni sistem - majčinski je vrijednost koju samo neznalice ugrožavaju - zaključio je Smajlović.

Poznati učenjak Zejnu-l-Abidin je o pravima majke kazao: "Pravo tvoje majke je da znaš da te je ona nosila gdje niko nije nosio nikoga, davala ti plod svog srca koji niko nikom ne daje i štitila te svim svojim dijelovima tijela. Nije se brinula za sebe ima li šta jesti sve dok ti jedeš, ima li šta piti sve dok ti piješ, ima li šta obući sve dok si ti odjeven i što je ona na suncu sve dok si ti u hladu.

Ostavljala je san radi tebe, štitila te od vrućine i studeni i to sve da bi te imala." To je vrijednost u ljudskom rodu na koju Uzvišeni Bog ukazuje razumnim osobama!

(Fena)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB