Večeras u Sarajevu Donatorska večera za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi

12 Dec 2018
(Screenshot) - video pogledajte na kraju članka ↓ (Screenshot) - video pogledajte na kraju članka ↓

Udruženje „Istočna Bosna“ i Medžlis IZ-e Žepa danas (12.12.2018. godine, srijeda) u Sarajevu organizuju Donatorsku večeru za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi. To je prilika je za sve koji se žele dio sebe ugraditi u ovaj, za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu, veoma važan projekat.

Donatorska večera će biti održana u hotelu Ibis sa početkom u 18:30 sati. (Džemala Bijedića 169A, Sarajevo)

U jutarnjem programu tim povodom gost radija BIR bio je glavni imam MIZ Žepa:

Inicijativa za izgradnju Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Žepi je pokrenuta od neformalne grupe građana i u tu svrhu prikupljena su sredstva u iznosu od 10.756, 50 KM su uplaćena na račun Medžlisa. Od Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica uplaćeno je 30.000,00 KM, Federalno ministarstvo za boračka pitanja uplatilo je 7.000,00 KM, kao i Fond Memorijali KS u iznosu od 6.000,00 KM, što znači da je ukupno prikupljeno sredstava za izgradnju Centralnog šehidskog spomen - obilježja u Žepi u iznosu 53.756,50 KM, koja su omogućila početak gradnje Spomen-obilježja, odnosno izrada projektne dokumentacije za dobijanje lokacijskih uvjeta za izgradnju centralnog šehidskog Spomen obilježja u Žepi, iskop temeljne trake , odvoz zemlje i potporni zid i uznosu od 20.000,00 KM. Prema predračunu ukupni radovi na projektu iznosiće 130.000,00 KM. Sredstva koja nedostaju za nastavak izgradnje centralnog šehidskog Spomen obilježja u Žepi iznose 76.243,50 KM.
Cilj projekta je da se otrgne od zaborava sve ono što se u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu dešavalo u “Zaštićenoj zoni” UN-a u Žepa, sa posebnim osvrtom na genocid i etničko čiščenje, koji su počinjeni nad Bošnjacima ovog prostora, u julu 1995. godine. Jednako tako i čuvanje sjećanja na žrtvu koju su načinili čelni ljudi Enklave, komandant odbrane Žepe šehid Avdo Palić, predsjednik Ratne Općine Žepa i glavni imam šehid Mehmed ef. Hajrić i komandant civilne zaštite enklave Žepa, šehid Amir Imamović, kako bi od sigurne smrti sačuvali hiljade Žepljaka i drugih Bošnjaka koji su se zatekli u Žepi u julu 1995. godine.
Oni su, naime, činili pregovarački tim Žepe koji je u bazi Ukrajinskog batanjona UN snaga u Žepi predat u ruke zločincu Ratku Mladiću, nakon čega su sva trojica ubijeni.
Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na svojoj III redovnoj sjednici, koja je održana 3. jula 2015. godine, donijelo fetvu kojom se radnje terora, ubijanja i protjerivanja muslimana u zaštićenim zonama UN-a Srebrenica i Žepa i sa stanovišta islamskog prava kvalificiraju kao genocid na muslimanima Bošnjacima. Istom ovom fetvom, Vijeće muftija prostor Srebrenice i Žepe proglašava Šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima.
Na osnovu ove fetve, Vijeće muftija obavezuje svakog muslimana Bošnjaka da čine sve što je u njihovoj moći da se posljedice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i Žepe ublaže.
Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo