U ovom mjesecu nastavak obnove džamije Sinan-bega Boljanića u Čajniču Istaknuto

12 Mar 2019

Radovi na obnovi gradske džamije Sinan - bega Boljanića i njenog harema u Čajniču bit će nastavljeni tokom ovog mjeseca, zavisno od vremenskih prilika - potvrdila je Feni predsjednica Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Čajniče Anera Zagrljača.

Po njenim riječima, radovi na obnovi ovog vjerskog objekta, simbola Čajniča, ne odvijaju se prema planiranoj dinamici.

- Radovi kasne dijelom zbog vremenskih uslova koji su specifični na ovom području, dijelom i zbog grešaka u izvođenju radova pa i projektnih nedostataka koji su se potkrali još prije dvije godine, a morale su biti ispravljene. Nadamo se da će biti nastavljeni tokom ovog mjeseca, što opet zavisi od vremena. Bez obzira na kašnjenje, važno nam je da se projekt završi kvalitetno i da naša ljepotica zasja u svom punom sjaju, autentična, kakva je nekada bila - ističe Zagrljača.

Sredstva za obnovu džamije Sinan-bega Boljanića obezbijedila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

- Dosadašnje radove su izvodile bh. firme, a sada će preuzeti one iz Turske čija firma 'Sama Bursa' vrši i nadzor. Uporedo sa džamijom grade se i dva turbeta, jedno u haremu džamije, a drugo pored harema. Što se tiče radova na džamiji urađeni su zidovi, pročelje sa stubovima, male kupole te oplata za veliku kupolu. Paralelno sa gradnjom džamije, gradi se i munara. Postojalo je još objekata u sklopu Sinan-pašinog kompleksa za koje se nadamo da će i oni biti izgrađeni. Nadamo se da će radovi na obnovi džamije biti završeni naredne godine - kazala je predsjednica Medžlisa IZ Čajniče.

Sinan-begova džamija slovila je za naljepšu i najimpozantniju džamiju Sinan-bega Boljanića, zeta Mehmed paše Sokolovića, koji ju je izgradio u centru Čajniča 1570. godine, a potpuno je porušena 1992. godine. Prije rušenja, ova džamija, zbog historijskih i umjetničkih vrijednosti, bila je uvršetan na listu svjetske baštine, kao spomenik prve kategorije.

Kamen temeljac za njenu poslijeratnu obnovu položen je u julu 2016. nakon čega su počeli i sami radovi. Odlukom komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH džamija Sinan-bega Boljanića 2004. godine proglašena je nacionalnim spomenikom BiH.

Pored džamije, u toku je i obnova turbeta, u dvorištu u kojem se nalaze dvije grobnice u kojima počivaju Sinan-beg i njegova supruga Šemse kaduna, kao i turbeta van harema u kojem su njihovi potomci.

Sinan-beg Boljanić je bio sandžak-beg bosanskog i hercegovačkog ejaleta i najveći dobročinitelj u historiji Čajniča. Uz džamiju, tekiju, karavan saraj i musafirhanu kasnije je nastala Sinan-pašina mahala. Izgradio je i 22 dućana, dva mlina na Janjini, te mostove, mesdžide, karavan saraje, hamame i druge objekte.

(FENA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo