Obilježavanje 500 godina Careve džamije u Stocu u petak će okupiti hiljade vjernika Istaknuto

24 Jul 2019

Sadržaj svečane akademije u povodu 500 te godišnjice Careve džamije u Stocu danas su na press konferenciji održanoj u Mostarskom muftijstvu predstavili glavni imam i predsjednikMedžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović i OrhanTikveša.

Svečana akademija kojom će biti obilježen jubilej pet stotina godina Careve džamije bit će upriličena u petak 26. jula s početkom u 20:30 minuta. Pored predstavnika stolačkog medžilisa na akademiji će se obratiti mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizidć. Premijer Zvizdić je i pokrovitelj istoimene manifestacije posvećene ovom jubileju.

„Nakon 500 godina svog postojanja i opstojanja u ovom burnom vremenu Careva džamija karakteristična je po mnogo čemu i inspiracija je svakom dobrohotnom putniku namjerniku, bilo sa Istoka ili Zapada. Svako od njih iz Stoca ponese svojstvene utiske i oplemenjen se vrati svojoj kući. Careva džamija u Stocu smještena je u prostoru koji je bilo svojevrsno stjecište i raskrižje civilizacijskih silnica i tokom svoje historije predstavljala je primjer suživota, tolerancije, mira i općeg napretka neophodnog u bilo kojem vremenu, ali i mjesto duhovnog smiraja za kojim današnji čovjek svekoliko vapi“, istakao je predsjednik MedžlisaIZ-e Stolac OrhanTikveša.

Glavni imam Mersed ef. Šabanović osim sadržaja akademije predstavio je i ostale programe manifestacije koji traju cijelu ovu, 2019., godinu. Još u martu BH Pošta objavila je poštansku marku sa fotografijom Careve džamije. U mjesecu aprilu u Stocu su svoje večer imali učenici bosanskohercegovačkih medresa. U junu je ispred Careve džamije promovirana knjiga hutbi, govora i intervjua mostarskog muftije Salem ef. Dedovića pod nazivom „Riječ nade“. Za mjesec septembar najavio je međureligijski susret mladih na kojem će se govoriti o porocima u društvu. Ef. Šabanović je za mjesec oktobar najavio održavanje naučnog skupa o stolačkim džamijama, nakon čega će biti štampana i monografija. Manifestacija će se završiti u novembru promocijom zbornika radova o Aliji Isakoviću.

„Za nas je to veliki i važan događaj i ovi programi su najmanje što možemo učiniti u povodu ovog jubileja. I zato koristim priliku pozvati sve građane Stoca, građane drugih religija, sve dobre ljude da dođu na svečanu akademiju“, kazao je ef. Šabanović. Nakon svečane akademije uslijedit će koncert Ansambla Sultan Mehmed Fatih pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića.

Careva džamija u Stocu izgrađena je 1519. godine na ime sultana Selima. Tokom historije više puta je popravljana. Namjerno je srušena od strane HV-a i HVO-a u julu 1993. Godine.Obnovljena džamija svečano je otvorena 2003.g.

Radio BIR

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije