USK: Delegacija IZ bajramskim paketima obradovala migrante Istaknuto

13 Avg 2019

BIHAĆ – Delegacija Islamske zajednice (IZ) u BiH, predvođena muftijom bihaćkim hafizom Mehmedom ef. Kudićem i rukovodiocem Ureda za društvenu brigu Rijaseta Ibrahimom Malanovićem, danas je u centrima za privremeni smještaj migranata Borići i Sedra u Bihaću organizirala podjelu paketića za djecu migranata.


Ovom prilikom organiziran je i bajramski ručak, s ciljem da migranti, a naročito djeca, osjete blagdansku atmosferu u ovim danima.
Delegacija IZ, u čijem je sastavu bio i glavni imam Medžlisa Bihać Mensur ef. Ćehić, razgovarala je sa porodicama migranata, česititajući im bajramske praznike, te sa predstavnicima Crvenog križa (CK), koji od početka krize pomaže migrantima svih kategorija i pripremaju obroke u centrima.
„Islamska zajednica u BiH je među prvim institucijama koja je odmah na početku migranatske krize konkretno pružila pomoć, bez koje se CK u ovom kantonu ne bi mogao uhvatiti u koštac s problemima koji su se pojavili. Mogu reći da je IZ, Muftijstvo bihaćko i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je lično posjetio migrante, odmah reagirala na krizu i osigurala donaciju u iznosu od 100.000 KM. Ovim današnjim činom, podjelom paketića za najmlađe i bajramskim ručkom, IZ nastavlja s podrškom našoj misiji, s ciljem da osiguramo pomoć ovoj ugroženoj populaciji", kazao je predsjednik CK Unsko – sanskog kantona (USK) Husein Kličić.
Kamp koordinator i menadžer iz Internacionalne organizacije za migracije (IOM) Nataša Omerović kazala je da je u prihvatnom centru Borići smješteno 260 lica, od čega većina pripada ranjivim kategorijama, kao što su porodice s djecom.
„Centar u potpunosti finansira Delegacija Evropske unije (EU) u BiH, a u Centru radi između 30 i 40 osoba. Današnja posjeta delegacije IZ u BiH, koja je direktni finansijer CK u ovom kantonu, a koji je jedna od implementacijskih agencija koje rade za IOM, donijela je posebnu radost i sreću, jer nam se ovdje nalazi i 130 djece", kazala je Omerović, podsjetivši da CK u ovom prihvatnom centru priprema 1000 obroka dnevno.
Slična situacija je i u privremenom prihvatnom centru u Hotelu “Sedra“, nadomak Bihaća.
Nakon posjete i podjele paketića i u ovom centru rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim Malanović kazao je da današnja posjeta predstavlja nastavak aktivnosti IZ u opredjeljenju da pomaže ranjivim kategorijama, „jer je obaveza svih građana da pomognu koliko mogu drugima“.
„Mi smo bili jučer u ovakvoj situaciji da smo čekali neku nepoznatu ruku da nam pomogne. Sudbina ovih ljudi je poznata samo Dragom Bogu i kuda će oni ići, ali obaveza svih nas je, onoliko koliko smo u mogućnosti, da im pomognemo, da ih nahranimo i omogućimo da imaju gdje prenoćiti", kazao je Malanović.
Ured za društvenu brigu tokom cijele godine u ime IZ brine i pomaže ranjivim kategorijama građana u BiH, ali i drugima, i to novčanim donacijama iz Bejtu-l-mala i iz drugih fondova, te donacijama u prehrambenim i drugim artiklima.
Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić je podsjetio kako migranti kažu da se nadaju da je ovo njihov samo privremeni smještaj, te da da im ovakve donacije vraćaju nadu u ljudsku dobrotu.
„Neki su kazali da im je ovo bio jedan od najboljih Bajrama otkako su napustili svoje domove. Danas smo mogli na očima djece vidjeti veliku radost, a i mi smo zaista sretni što smo po nalogu reisu-l-uleme ovdje da obezbijedimo trenutke radosti za ove porodice", kazao je, između ostalog, muftija Kudić.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije