Hadžije obavile Oproštajni tavaf pred sutrašnji povratak u domovinu, potvrđen raspored letova Istaknuto

16 Avg 2019

Bosanskohercegovačke hadžije koji su u prvim grupama doputovali u Mekku obavili su sinoć Oproštajni tavaf.

Obavljanje ovog tavafa određeno je pred sam rastanak s Mekkom i Haremom. On ne spada u stroge obavezne radnje hadža, ali je Muhammed, a.s., naredio onima koji su u mogućnosti, da zadnji rastanak s Allahovom kućom - K'abom bude upravo obavljanje tavafa.

“Bolesne i iznemogle hadžije s Hadžskim tavafom ujedno obavljaju i Oproštajni tavaf. Takvih je osoba bilo i među nama, iako smo prema informacijama ljekarskog tima imali najbolje zdravstveno stanje naših hadžija u nekoliko posljednjih godina“, kazao je rukovodilac Ureda za hadž Islamske zajednice (IZ) u BiH Nezim Halilović.

On je dodao da ove godine nijedan hodočasnik nije imao potrebu za medicinskim zbrinjavanjem u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi niti u Medini, a niti u Mekki, te izrazio nadu da će takvo stanje ostati do kraja njihovog boravka u Saudijskoj Arabiji.

Obavljanje Oproštajnog tavafa nagovještaj je i skorog povratka hadžija u Bosnu i Hercegovinu. Ured za hadž Islamske zajednice dobio je iz Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije potvrdu termina svih dvanaest letova za bosanskohercegovačke hadžije.

Prema tim informacija predviđeno je da prvi avion s aerodroma u Medini poleti u subotu, u 6.20 sati po lokalnom vremenu, a očekuje se da će na Međunarodni aerodrom u Sarajevo prva grupa hadžija sletjeti u 9. 50 sati.  Sutra će također biti organizovan još jedan let, čiji je dolazak na Sarajevski aerodrom planiran u 21.40 sati.

U nedjelju i ponedjeljak biće organizovana po četiri leta, dok je za utorak i srijedu, 20. i 21. 08, planiran po jedan let, čime će biti kompletiran dolazak svih hadžija u Bosnu i Hercegovinu. Detaljan raspored letova možete pronaći na www.hadziumra.ba.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije