Međunarodna zajednica pozvala lidere na poštivanje Ustava i zakona BiH Istaknuto

28 Avg 2019

Odluka o odgađanju jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa između političkih stranaka i lidera u BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasada SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Njemačke, Francuske i Italije.

- I dalje smo posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji će donijeti prosperitet svim građanima BiH. Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu sa postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike ključni su naredni koraci za BiH i njenu budućnost. Opet potvrđujemo našu čvrstu privrženost snažnim i djelotvornim državnim institucijama, te pozivamo političke lidere da u cjelosti poštuju Ustav i zakone BiH, te da djeluju u skladu s njima - navodi se u izjavi, koju podržava i Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, javila je Fena.

Jučer je na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika trebala biti održana sjednica Predsjedništva na kojoj bi bilo razmatrano imenovanje mandatara Vijeća ministara BiH. Nakon sjednice, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je potvrdio da  sjednicu nije bilo potrebno ni sazivati, jer nisu rašćišćene sve stvari u vezi Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

„Ostavljen je prostor nekom dogovoru u narednih nekoliko dana da se pokuša naći rješenje, a to je usvajanje ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH što uopšte nije sporna stvar, ni kada je u pitanju politička stranka ni kandidat“, rekao je Džaferović.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo