U većini kantona manje upisanih osnovaca i srednjoškolaca Istaknuto

31 Avg 2019
U većini kantona manje upisanih osnovaca i srednjoškolaca FMON

Prema trenutno dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede, navode iz Federlanog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON).

Fena podsjeća da Ministarstvo podatke o broju osnovaca i srednjoškolaca prikuplja od nadležnih kantonalnih ministarstava koji bi, s uglavnom službenim podacima trebalo da raspolažu u septembru, s obzirom na krajnje rokove upisa učenika u školske knjige.

Dosad je, kako ističe MInistarstvo, najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u Unsko-sanskom (USK), Zeničko-dobojskom (ZDK) i Tuzlanskom kantonu (TK). Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK) Goražde te Kantonu Sarajevo (KS), zabilježen je porast broja upisanih prvačića.

"Prema preliminarnim podacima s kojima raspolažemo, koji se odnose na upis učenika u prve razrede srednjih škola, u Federaciji BiH se bilježi i smanjenje broja upisanih srednjoškolaca", naglašava se. Iz FMON-a dodaju da bi, s obzirom na ustavnu nadležnost u oblasti obrazovanja, kantonalna ministarstva obrazovanja mogla konkretnije govoriti o tome. 

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine je, sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno one u stanju socijalne potrebe. Za to je u Budžetu za ovu godinu osigurano 600.000 KM.

Podsjećaju da su kantonalna ministarstva dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju drugi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Trebalo bi da to učine na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija odnosno podataka prikupljenih od osnovnih škola s područja svog kantona.

"Udžbenike su dužni nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, koji, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti štampani u BiH. Ako neko ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika obavezno je izvršiti povrat novca", navodi se.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke sačinilo je Prijedlog raspodjele novca za nabavku besplatnih udžbenika i to za USK 64.260 KM, Posavski (PK) 8.160 KM, TKi 122.700 KM, ZDKi 103.680 KM, BPKi 9.000 KM, Srednjobosanski (SBK) 66.000 KM, Hercegovačko-neretvanski (HNK) 53.880 KM, Zapadnohercegovački (ZHK) 25.560 KM, Kanton Sarajevo (KS) 127.800 KM i Livanjski kanton (LK) 18.960 KM.

U proteklom četverogodišnjem periodu Ministarstvo je, za nabavku besplatnih udžbenika, izdvojilo 2.410.000 KM. U okviru tog projekta nabavljeno je 374.176 besplatnih udžbenika, za 59.222 učenika. Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za stjecanje znanja odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji BiH.

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u devet kantona u Federaciji BiH (KS, SBK, HNK, TK, USK, BPK, LK, PK i ZDK) trebalo bi da počne u ponedjeljak, 2. septembra odnosno 9. septembra u ZHK i samo za prvačiće u Posavskom kantonu.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije