Sedmica obilježavanja rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Istaknuto

10 Apr 2015

Rođenje poslanika Muhammeda (a.s.) u Turskoj se od 1989. godine obilježava tokom sedmice rođenja posljednjeg Božijeg poslanika.

Vakuf Uprave za vjerska pitanja u Turskoj je 1989. godine donio odluku da se ova sedmica obilježava različitim prigodnim programima.

Odluku je podržala i Uprava za vjerska pitanja (Dijanet). Obilježavanje ovog događaja u svijetu službeno je određeno samo u Turskoj, gdje se svake godine putem različitih manifestacija prenose Poslanikove poruke.

Datum rođenja se prihvata 20. aprilom i tokom cijele sedmice se obilježava brojmim prigodnim programima.

Sedmica proslave Poslanikovog rođenja u posljednjih nekoliko godina obilježava se između 14. i 20. aprila.

Uprava za vjerska pitanja Republike Turske u sklopu ove manifestacije organizuje različite programe u svim dijelovima Turske, štaviše i u drugim zemljama.

U Bosni i Hercegovini Ured savjetnika za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske, 17. Aprila 2015. godine organizira konferenciju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci sa početkom u 14 sati i 30 minuta. Gost predavač će biti prof.dr. Recai Doğan (Redžai Doan) sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta Ankara.

Istog dana, 17. Aprila, u 20 sati u Domu Mladih KSC Skenderija uz izvedbu gostiju iz Turske „Husejin Ari i grupa“ i „Armin Muzaferija i hor Tekije Mesudije“ održat će se koncert duhovne tesavvufske muzike.

BIR.ba

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije