Oproštajni prijem za ambasadora OSCE-a B. Bertona Istaknuto

03 Sep 2019
Oproštajni prijem za ambasadora OSCE-a B. Bertona OSCE

Misija OSCE u BiH čini sve što je u njenoj moći  da BiH kroči ka napretku, kao i da se stanje popravlja kad je riječ o konsenzusu u međunarodnoj zajednici, izjavio je sinoć u Sarajevu odlazeći šef Misije ambasador Bruce Berton na oproštajnom prijemu koji je organiziran tim povodom.

Obraćajući se zvanicama, Berton je izjavio da je protekli četvorogodišnji boravak u BiH bio najljepše iskustvo u njegovom profesionalnom životu, iako je službovao u „veoma složenoj zemlji“ u kojoj mu i nakon tog perioda, razvoj događaja djeluje zbunjujuće.

Zahvalio je Misiji OSCE-a, čije osoblje fantastično obavlja zadaću, po njegovom mišljenju, kao i partnerima Misije.

Bertonov zamjenik Alexander Chuplygin rekao je da su predstavnici Misije s iznenađenjem primili vijest o Bertonovom odlasku, kao i napuštanju State Departmenta, s čim se Chuplygin osobno ne slaže, kako je izjavio.

Za Bertona on smatra da je bio jedinstven lider u Misiji OSCE-a i da je u teškim okolnostima uspio da postigne sporazum i dogovor s nizom OSCE-ovih partnera.

Večerašnjem prijemu prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici institucija u BiH, međunarodne zajednice, diplomatskog kora, medijskih asocijacija i druge javne ličnosti.

Ambasador Bruce Berton nedavno je izjavio da iz BiH odlazi pomiješanih osjećanja jer je to zemlja koju je u međuvremenu zavolio, kao i njene ljude. Ovaj američki diplomata je istovremeno najavio da odlazi u novu fazu života, u mirovinu iz State Departmenta.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo