Printaj ovu stranu

BZK Preporod: Prestati s praksom negiranja bosanskog jezika u RS-u Istaknuto

03 Sep 2019

Učenici Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska (RS) i ove školske godine, kao i prethodnih, uskraćeni za pravo na obrazovanje na vlastitom, bosanskom jeziku, upozorila je Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod", ističu da je bosanski jezik neosporna lingvistička, kulturna i historijska činjenica, i da nema potrebe iznova je dokazivati, budući da je činjeničnost bosanskog jezika poznata i onima koji ga uporno negiraju.

Također, naglašavaju da je pravo na maternji jezik, a posebno na obrazovanje na maternjem jeziku, neotuđivo ljudsko i građansko pravo koje je garantirano Ustavom BiH i njezinih entiteta, kao i relevantnim zakonskim propisima, te brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama.

"Bosanski jezik u RS-u negira se isključivo iz političko-ideoloških i nacionalističkih razloga te u smislu antikulturnog i anticivilizacijskog nasilja političke i demografske većine nad manjinom. Posebno je nedopustivo, ali i krajnje amoralno i okrutno, da se ovo retrogradno i agresivno nasilje vrši nad najslabijima, djecom iz povratničkih porodica u RS, koja se tako na najgrublji i najružniji način diskriminiraju", navodi se u saopćenju. 

Preporod jue zatražio od Vlade RS-a da prestane s praksom negiranja bosanskog jezika, a naročito u obrazovanju, u skladu s Ustavom i Zakonom, brojnim međunarodnim konvencijama, poveljama i deklaracijama, ali i elementarnim kulturnim i civilizacijskim normama i tekovinama.

Ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (by tag)