Gošća jutarnjeg programa Šejla Kamerić, jedna od najuspješnijih savremenih umjetnica BiH: "Period rata je stvar koja me formirala i kao umjetnicu!" Istaknuto

10 Apr 2015

Gošća jutarnjeg programa Radija BIR u srijedu, 08. aprila bila je istaknuta bh. savremena umjetnica Šejla Kamerić. Osim o njenim projektima, izložbama i instalacijama bilo je riječi o stanju društveno angažirane umjetnosti u BiH, ali i imidžu koji Bosna i Hercegovina ima u svijetu.

Na pitanje o tome je li moguće, odnosno je li moralno pisati, kreirati i baviti se umjetnošću a pri tome zaobići teme stradanja, razaranja, genocida, istaknuta bh. umjetnica odgovorila je:

''Suočavanje sa prošlošću je neophodno. Ne postoji način izlječenja bez suočenja. Zbog toga u svojim radovima često koristim teme vezane za rat. Osim lične potrebe, smatram to moralnom dužnošću.''

Tokom razgovora podsjetila je na motive nastanka nezaboravnog autoportreta pod nazivom "Bosanska djevojka", koji je zapravo žestoka kritika morala holandskih vojnika u Srebrenici:

''Za mene ne postoji izbor kada se suočis s takvom temom. Moram da reagujem. Tako je bilo i u slučaju grafita na zidovima u Potočarima. Prije svega, suočavanje s tom porukom o bosanskoj djevojci bilo je bolno iz više segmenata. Tada sam shvatila ulogu holandskih vojnika i Međunarodne zajednice u genocidu. Takvu vrstu šale sam nažalost čula i od vlastitih sugrađana, vlastitog naroda. Čula sam takve vrste komentara i shvatila da je to strašno zlo koje se krije u ljudima. Lahka predrasuda koja se krije u nama i koju brzopleto znamo iskazati,'' - obrazložila je Kamerić.

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka umjetnica. Studirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn. Od 1994. do 1997. godine radila je sa dizajnerskom grupom "Trio" u Sarajevu. Od 1997. do 2000. godine radila je kao umjetnički direktor reklamne agencije "Fabrika". Godine 2000. učestvovala je na Manifesti u Ljubljani. Bavi se videom, filmom, instalacijom, opremom knjiga. Član je Evropskog kulturnog parlamenta (2003). Njen kratki film "Šta ja znam" nagrađen je na Međunarodnom filmskom festivalu u Linzu 2007. godine te je učestvovao u programu Venecijanskog filmskog festivala 2007. godine. Samostalnim se izložbama u Japanu, Austriji i Njemačkoj, te brojnim zajedničkim izložbama i međunarodnim nastupima, među ostalim u Australiji i Italiji, svrstala među najuspješnije suvremene umjetnice Bosne i Hercegovine. Živi i radi u Sarajevu i Berlinu.

U jutarnjem programu Radija BIR ugostio ju je novinar i voditelj Ismet Bećar.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije