Printaj ovu stranu

Sarajevo: Iskopana aviobomba teška 500 kilograma

05 Sep 2019

Aviobomba teška 500 kilograma pronađena je jutros na gradilištu iza zgrade RTV Doma u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). 

Kako je za AA potvrdio direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ)  Fahrudin Solak, riječ je o aviobombi britanske proizvodnje, najvjerovatnije bačene 1944. godine.

Bomba je pronađena na prostoru gdje se nekada nalazila tvornica "Žica", a sada se izvode građevinski radovi. Prilikom iskopavanja mašinista je zakačio nešto za šta se ispostavilo da je riječ o aviobombi teškoj oko 500 kilograma, razorne moći od 1.000 libri. 

"S radovima na uklanjanju krećemo večeras ako utvrdimo da upaljač takve konstrukcije dozvoljava premještanje bombe. Najvažnije što sada utvrđujemo jeste o kakvom je upaljaču riječ. Treba poduzeti potrebne mjere sigurnosti, da bismo mogli transportovati na mjesto uništenja. Najgora moguća stvar je da upaljač ne dozvoljava pomjeranje i da je uništavamo na mjestu događaja. To je mnogo kompleksno i trebala bi se raditi i eventualna evakuacija pola grada", izjavio je Solak. 

Kako je kazao, u toku je izrada plana s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), vatrogascima i kantonalnom Civilnom zaštitom. Kad počnu radovi na uklanjanju bombe uslijediće i evakuacija  stanovnika u krugu od najmanje dva kilometra. 

Ocijeni
(0 glasova)