Hasan Čengić novi predsjednik Sabora IZ u BiH Istaknuto

11 Apr 2015

Hasan Čengić je novi predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH, a Ramiz Jelovac i Edin Atlagić su potpredsjednici Sabora.

To je danas odlučeno tajnim glasanjem na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u Sarajevu.

Kandidati za predsjednika su bili Hasan Čengić, dobio 64 glasa i Muamer Terzić koji je dobio 16 glasova od 81 sabornika.Jedan glas je bio nevažeći.

Za potpredsjednike je na listi bilo šest kandidata.Najviše glasova su dobili Ramiz Jelovac 56 i Edin Atlagić 44 glasa.

Za sekretara Sabora je izabran Faruk Hašimović.

Današnjim konstituisanjem Sabora Islamske zajednice u BiHi izborom predsjednika i dva potpredsjednika zaokružen je izborni ciklus u Islamskoj zajednici u BiH.

Novi saziv Sabora Islamske zajednice u BiH broji 87 članova. U odnosu na prethodni saziv Sabora u kojem su bile četiri žene u ovom ih je 11.

Nakon izbora sabornicima se obratio novoizabrani predsjednik Hasan Čengić, a čestitke novoizabranim sabornicima, predsjedniku i potpredsjednicima uputio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Čestitke je uputio i dosadašnji predsjednik Sabora Safet Softić. Uputio je zahvalu ranijem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i sadašnjem reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na podršci i razumijevanju u vođenju Sabora IZ u BiH.

HASAN ČENGIĆ, biografija - rođen 30.08.1957. godine u Foči. Završio GH medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Radio kao imam u Stocu i Zagrebu, zatim bio tehnički sekretar u Centrali SDA a Sarajevu, a u toku agresije bio pomoćnik komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH. Bio pomoćnik ministra u Vladi Federacije BiH, zastupnik u Parlamentu Federacije i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i sabornik u Saboru IZ u dva mandata. Govori arapski i engleski jezik.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo