Kao i svakog 11. u mjesecu: Mirni protest Udruženja Žene Srebrenice

11 Apr 2015

Kao i svakog jedanaestog u mjesecu, Udruženje građana "Žene Srebrenice" organiziralo je i danas u Tuzli mirnu protestnu šetnju u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, koji se dogodio 11. jula 1995. godine.

Okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12.00 sati na Pingi odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

- Danas je 11. april, a svakog jedanaestog Žene Srebrenice traže pravdu. Danas su nam se pridružile u znak podrške žene iz Maglaja i udruženje Zem Zem iz Ljubljane, kolona je bila zaista velika - rekla za Fenu Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Ćatić je navela da je 65 tijela identifikovano u godini koja je iza nas, a to je, kako je rekla, sramotno.

- Tražimo da se ekshumiraju i identificiraju tijela naših najmilijih, to je najmanje što možemo uraditi za njih - istakla je Ćatić.

- Zahtijevamo da se svi ratni zločinci procesuiraju.Nekim presudama smo zadovoljne, nekim nismo - kazala je ona i naglasila da je Udruženuje "Žene Srebrenice" zadovoljno presudom Haškog tribunala Zdravku Tolimiru koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

(fena)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo