Sabor Islamske zajednice u BiH usvojio Izjavu o popisu stanovništva u BiH

11 Apr 2015

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini usvojio je danas na konstituirajućoj sjednici Izjavu u vezi s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva u BiH 2013. godine.

U Izjavi se navodi da je prvi popis stanovništva u BiH nakon agresije na zemlju i genocida nad Bošnjacima od najveće važnosti za njeno društvo i državu.

- Kao zajednica, podržali smo ovaj popis stanovništva i pozvali svoje pripadnike i članove da se aktivno uključe u proces popisa. Djelimo očekivanja domaće i međunarodne javnosti da će popis dati tačne podatke i objektivnu sliku o stanovništvu i drugim pitanjima koja, prema evropskim standardima, obuhvata ovaj popis - stoji u Izjavi.

Sabor Islamske zajednice u BiH pozvao je statističke institucije da na zakonit način izvrše obradu popisanih podataka dobijenih na popisu stanovništva u BiH 2013. godine.

- Politički pritisci s ciljem nezakonite eliminacije popisanih građana su neprihvatljivi i vode poništavanju popisa stanovništva. Predstavnici međunarodnih statističkih institucija, koji nadgledaju popis stanovništva u BiH, ne smiju podleči takvim pritiscima i dužni su osigurati poštivanje međunarodnih statističkih standarda - istaknuto je na sjednici Sabora.

Zaključeno je da će Sabor Islamske zajednice budno pratiti proces popisa stanovništva u BiH sve do objavljivanja konačnih rezultata i adekvatno se očitovati, javlja MINA.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije