Ispovijest bivšeg oficira francuskog bataljona Unprofora: Kako je UN štitio srpskog agresora tokom agresije na BiH Istaknuto

11 Nov 2019

Oficir francuskog bataljona UNPROFOR-a tokom opsade Sarajeva, Guillaume Ancel je autor nedavno objavljene knjige “Ledeni vjetar nad Sarajevom” (“Vent glacial sur Sarajevo”, Ed. Les Belles Lettres).

Ovaj bivši pripadnik Oružanih snaga Francuske odlučio je u svojoj knjizi razotkriti pristrasnost francuske politike tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Tokom misije u Bosni i Hercegovini imao je zadatak da navodi napade NATO avijacije koji su trebali zaustaviti granatiranja Sarajeva.

UN-ove snage su imale mogućnost da u bilo kojem trenutku, u roku od nekoliko minuta, unište svako artiljerijsko oružje i spriječe Srbe da nastave pucati na Sarajevo, svjedoči Ancel.

Svi zahtjevi za avijacijske napade bili su sistematski odbijani u trenutku kada trebaju početi. Nakon deset zaustavljenih napada ovaj francuski oficir došao je do zaključka da je misija UN-ovih snaga ustvari da zaštite srpskog agresora.

Zahtjevi za intervencijom avijacije koje su komandi slali francuski vojnici raspoređeni na Aerodromu Sarajevo odbijeni su preko stotinu puta u šest mjeseci.

Guillaume Ancel navodi detalje konkretnih slučajeva ubijanja više sarajevskih civila, nakon čega je tražena i odobrena intervencija. Međutim, i ovi napadi na agresora su zaustavljani u posljednjem trenutku. Mnogo takvih događaja doveli su ga do zaključka da je bilo zabranjeno boriti se protiv Srba, čak i kada se radi o životu i smrti francuskih vojnika!

Paradoks pojačava činjenica da su u tom periodu sva komandna mjesta u UNPROFOR-u držali upravo Francuzi, a permanentno su stavljali veto na svaku intervenciju.

"To je odluka visoke francuske politike da se ne ide protiv Srba iako su bili agresori u tom sukobu. Ni jedan francuski oficir nije imao mogućnost da nametne ovu politiku. Ne odlučuje vojska o politici intervencije, to je bila isključivo stvar političke odluke Francuske. Sve je učinjeno u režiji predsjednika (Francois Mitterrand) i premijera (Edvard Balladur)." - navodi između ostalog Guillaume Ancel.

"Ova politika je neobjašnjiva i globalno neodbranjiva. Zato ne mislim da će arhive ikada biti otvorene i da će naši politički lideri ikada i pokušati da se opravdaju jer znaju da neće uspjeti."

"Većina evropskih zemalja je željela nešto učiniti da se rat ne proširi i da se zaustavi srpska agresija. Francuska je praktično bila jedina koja je štitila Srbe", navodi autor knjige koja razotkriva politiku Ujedinjenih nacija, optužujući ponajviše svoju, francusku vlast za saučesništvo u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo