Hadžići: U petak kolektivna dženaza za 12 žrtava ekshumiranih početkom juna Istaknuto

14 Nov 2019

U mezarju Donji Hadžići u petak 15. novembra u 13.30 sati klanjat će se kolektivna dženaza za 12 identifikovanih žrtava masovne grobnice Lokvice-Igman ekshumiranih početkom juna ove godine.

Hiljade Hadžićana će iskoristiti priliku da se posljednji put oprosti od svirepo likvidiranih sugrađana, Bošnjaka Donjih Hadžića.

Ovi civili su strijeljani u ljeto 1992. godine od strane Vojske RS-a na Igmanu prilikom pokušaja da prebjegnu na slobodnu teritoriju. O svireposti i brutalnosti njihove likvidacije govore ruke vezane u žicu i noge povezane kaišima.

Planirano je da dženazu predvodi zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, a prisustvo su najavili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, te mnogi drugi zvaničnici javnog i političkog života BiH.

Dženaza će se klanjati Nuhanović (Mustafa) Almiru, Nuhanović (Avdo) Šefiku, Nuhanović (Alija) Hasanu, Piknjač (Mušan) Selveru, Hrnjić (Ahmed) Fahriji, Lokvančić (Hamid) Ahmedu, Beganović (Adema) Salki, Karavdić (Džemail) Zahiru, Hasanović (Hamid) Hamdi, Veljković (Derviš) Mirsadu, Bašić (Redžo) Emiru i Kadrić (Nazif) Sejfi.

U 2019. godini još uvijek se traga za 74 Bošnjaka iz Hadžića koji se vode kao "nestali“, starosti od 19 do 70 godina.

Prema protokolu, dolazak tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava ispred džamije Donji Hadžići planiran je za 10.00 sati, nakon toga će se obaviti džuma namaz s početkom u 12.00 sati, za 13.10  sati je planirana dova šehidima i obraćanje zvaničnika, te dženaza u 13.30 sati.

(Općina Hadžići)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo