Olovo: Nova prostirka za olovsku džamiju Istaknuto

17 Okt 2016

Nakon zastiranja Gazi Husrev-begova džamije u Sarajevu koja je dobila novu jedinstvenu prostiku, istim projektom je zastrta i džamija u Olovu.

Ćilimi su poklon Opštine Fatih iz Istanbula, a proizvođač je firma Özkul Hali iz Manise Turska, koja je poslala svoja dva majstora Mustafu Albayrak i Džemila Ozdemira koji su kvalitetno uradili svoj posao u "Gazijinoj" i olovskoj džamiji.

Vuna koja je korištena za izradu tepiha je sa Novog Zelanda, i slovi za najkvalitetniju na svijetu.

"Džemat Olovo Medžlisa Islamske zajednice Olovo želi se posebno zahvaliti Fatih Općini, Načelniku Mustafi Demiru, Diyanetu u Turskoj i njenom predsjedniku prof. dr. Mehmet ef. Gormezu, Komisiji Rijaseta IZ za odabir tepiha predsjedniku Mirsad ef. Kalajdžiću, Gazi Huzrev-begovom Vakufu muteveliji Vatrenjak Mustafi, i sekretaru Dženan ef. Kaljancu" - rekao je Esad Pepić iz Medžlisa IZ Olovo.

Vrijedi spomenuti da su tepisima iste kvalitete zastrte i glavne Sultanske džamije u Turskoj poput Mehmed Fatihove i Sultan Sulejmanove u Istanbulu, Sultan Selimove u Edirnama, zatim Ulu džamija u Bursi, Eminonu, Dolmabahče džamija u Istanbulu  i mnoge druge džamije kako diljem Turske također, i šire.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo