Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj organizirala Seminar za aktivne članice džemata Istaknuto

10 Nov 2016

U Organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj (IZBuŠ) u prijestolnici Štokholmu, u periodu od 4. do 6. novembra 2016. godine održan je seminar za aktivne članice džemata o temi "Žene u našim džematima - žene u vjerskim organizacijama" u cilju što boljeg involviranja žena u aktivni rad svih dvadeset i šest registrovanih džemata sa oko 12.000 članova širom Švedske.

Tokom trodnevnog vrlo intenzivnog rada i druženja u ugodnoj atmosferi džamije-mesdžida u Štokholmu koji je vakuf, kupljen sredstvima džematlija Švedske, više od pedeset učesnica Seminara iz svih dijelova Švedske imale su priliku slušati predavanja, razgovarati i debatirati o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice te izazovima savremenog trenutka, o vjeri kao vrijednosti, o identitetu i svim identitetima Bošnjaka, o radu IZBuŠ-a i njezinim planovima za naredni period, pluralizmu, demokraciji, slobodi vjere i medijima, participiranju muslimana na svjetskoj medijskoj sceni, vjerskim organizacijama kao važnom dijelu civilnog društva, o ženi u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, o važnosti očuvanja zdrave porodice te važnosti aktivnog participiranja žena u radu džemata.

Tokom seminara su organizirane i dvije radionice u kojima su članice džemata uzele aktivno učešće i pokazale veliko interesovanje, znanje i iskustvo. Teme radionica bile su Povratak religija u sferu javnog života – primjer BiH i Švedske i Vrijednosti i uzori u našoj svakodnevnici. Tokom seminara članice su prisustvovale projekciji dokumentarnih filmova koji tretiraju vakufe u BiH i dokumentarnog filma o aktivizmu žena u Kraljevini Maroko.

Predavačice i uvodničarke na Seminaru bile su doc. dr. Zehra Alispahić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i članica Sabora IZ-e u BiH i mr. Sabrija Mehmedović, koordinatorica za ženski aktivizam i socijalna pitanja u Muftijstvu sarajevskom. Za trodnevno uspješno organizirano i korisno druženje zasluge pripadaju vrijednim aktivisticama džemata u Štokholmu na čelu sa h. Fadilom Jašarević i h. Mevlijom Alić. Snažnu potporu i ohrabrenje u organiziranju ovog seminara i brojnih drugih aktivnosti na području IZBuŠ dali su glavni imam IZBuŠ-a Idriz ef. Karaman, predsjednik UO IZ-e u Stockholmu Mustafa ef. Šetkić te novi imam džamije u Stockholmu Merzuk ef. Hadžirušidović. Ovakvi seminari održavaju se jednom godišnje u različitim džematima i veoma su važan kohezini faktor u radu džemata.

Ocijeni
(10 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo