U Gracu svečano obilježen dan vakifa (FOTO)

15 Nov 2016

Na manifestaciji Dan vakifa koja je 12. novembra svečano obilježena u Gracu, zaista je bilo divno biti vakif i dio islamskog ummeta – navode iz Islamskog kulturnog centra (IKC) Grac. Prisustvovao je veliki broj počasnih gostiju, musafira iz čitave Austrije, mladih učača Kur’ana i vakifa IKC Grac u lijepoj atmosferi. Za kompletan umjetnički dojam pobrinuo se hor Sejfullah iz Konjica.

Specijalni gost je bio mr. Mustafa ef. Hadžić, imam i docent na fakultetu za islamsku teologiju u Bonnu (Njemačka). Posebna atrakcija su bili mladi učači Kur’ana: Humejd Dindić iz Sarajeva, Zejneb i Merjem Beganović iz Zenice, Zejneb i Davud Fifić iz Beča i Abdulmelik Hajdarević iz Novog Pazara, koji je i najmlađi hafiz iz Sandžaka.

U svojstvu domaćina skupu su se obraćali Ibrahim ef. Šišić, imam džemata, te mr. Mahdi Mekić, predsjednik džemata, a moderator je bio Fikret ef. Fazlić. Pored selama i zahvale gostima i svim vakifima, poruke koje su se mogle čuti odnosile su se na važnost očuvanja vjere i tradicije na zapadu, gdje iz godine u godinu ima sve više muslimana. U svojstvu drugih domaćina obratili su se gl. imam Atanović, predsjednik Memić, te Ibrahim Olgun, predsjednik Islamske zajednice u Austriji (IGGiÖ). Posebno upečatljive su bile riječi predsjednika Memića o važnosti zajedništva i ujedinjenosti islamskih institucija, a pohvaljen je i Grac kao aktivan član IZBAe, IGGiÖ i Islamske zajednice u BiH. Predsjednik Oglun je istakao važnost džamije i poručio da će ona biti magnet ne samo za muslimane nego i za nemuslimane, da na pravi način se upoznaju sa islamom. Mr. Hadžić je govorio o važnosti vakufa i dobrovoljnog rada, ali i uzornog ponašanja posebno na zapadu, a na kraju manifestacije je proučio i hajr dovu. Neobično lijepu čar manifestaciji su dala djeca iz mekteba IKC Grac, koji su skečom o važnosti mekteba, te učenjem Kur’ana, ukazali na važnost dolaska djece u mekteb i džamiju.

Posebne zahvalnice je dobila 31 osoba, a koje su po prvi puta ili brojeći od zadnje zahvalnice uvakufili 3000€ ili više. A IKC Grac je ponosan da ima preko 2000 vakifa koji su se ugradili u IKC Grac i prvu džamiju na ovim prostorima. Inače, džamija je ove godine dobila vanjsku stolariju, dio fasade, te kompletan krov uključujući sistem odvoda kišnice. A želja svih muslimana je što brži napredak daljih radova, za koji će i dalje biti najzaslužniji vakifi IKC Grac. A zaista divno je biti vakif.

Emir Serdarević

 
Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo