Švedska: Veče Kur’ana i ilahija

18 Apr 2018

U susret mjesecu ramazanu, u periodu od 13. do 17. aprila 2018. godine, u nekoliko gradova Švedske (Jončeping, Malmo, Linčeping, Norčeping i Vekše), održana je Večer Kur’ana i ilahija.

Ovo je prvi put da se u džematu Jončeping organizuje ovakva manifestacija. Gosti su bili uvaženi hafiz Halil ef. Mehtić, student Fakulteta islamskih nauka, Mirza Ganić, učenik devetog razreda osnovne škole, Bilal Zukan, imam BIZ Norčeping, Mubin ef. Neimarlija i njegov sin Bilal te imam BIZ Malmo Hasan ef. Jašarević.

Večer je propraćena milozvučnim glasovima naših učača te predavanju koje je održao hfz. prof. dr. Halil ef. Mehtić. Posebnu pažnju i emocije prisutnih je izazvala ilahija Devet heroja koja je bila u izvedbi dječaka Bilala Neimarlije.

Mehtić je u svom predavanju istakao važnost džemata i zajednice te naglasio neophodnost pridržavanja vjerskih propisa u cilju daljeg razvoja i održavanja Bošnjaka na ovim prostorima.

”Braćo i sestre, vaš primjer, kao i primjer mnogih drugih Bošnjaka razasutih širom svijeta pokazuje da mi možemo i bez domovine, i bez svojih mahala, i bez svojih sokaka, i bez svojih sela, pa čak i bez roditelja i rodbine, ali bez čega ne možemo? Ne možemo bez onog što je sastavni dio našeg bića, a to je uputa i din koji nam je Allah iz milosti Svoje darovao. Mi gdje god da živimo mi sa sobom nosimo taj osjećaj pripadnosti dini islamu.”

Zbog velike posjećenosti spomenute manifestacije i zadovoljne publike, Hamza ef. Terzić, koji je bio jedan od organizatora ove manifestacije je izjavio da će ako Bog da ovakve manifestacije postati tradicija u džematu Jončeping.

Nakon Jončepinga ista manifestacija je održana i u drugim gradovima Švedske gdje je publika bila jednako oduševljena.

Hatidža Muratović-Huzeirović

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo