„Solana u vremenu“ – pečat našeg postojanja na ovim prostorima

13 Nov 2015

U povodu obilježavanja 130 godina neprekidnog poslovanja, Solana d.d. Tuzla u saradnji sa Međunarodnom galerijom portreta Tuzla organizovala je prvu multimedijalnu izložbu umjetničkih slika, eksponata, fotografija i video zapisa iz bogatog fundusa Muzeja solarstva Tuzla.

Izložbu je otvorio direktor Solane Tuzla dr. Izudin Kapetanović kazavši da je današnja Solana, kao moderna kompanija, najbolji odgovor na 130 godina dosadašnjeg rada.

„Poruka izložbe je da je ovo svojevrstan pečat našeg postojanja na ovim prostorima, poruka je to onima koji stalno negiraju Bosnu i Hercegovinu. Poruka je da je ovdje narod uvijek živio, da se borio, da je u centru zbivanja bio čovjek. Sve bude i sve prolazi ali ostaje čovjek, i ostaje solar za Tuzlake“ - kazao je dr. Kapetanović.

Izložba sadrži 400 eksponata, od čega je 320 iz Muzeja Solane koji su postavljeni 1985. godine i od tada prestaje njihov javni život. Osim starih eksponata, publika je u prilici da pogleda i radove koji prikazuju modernu Solanu 21. vijeka. Cilj izložbe je da se ukaže na jedinstveno kulturno naslijeđe i dugu industrijsku tradiciju Solane koja je direktno uticala na razvoj grada Tuzle, ali i Bosne i Hercegovine. Namijenjena je širokoj društvenoj zajednici, te je po svom sadržaju edukativnog karaktera.

Direktor Solane dr. Izudin Kapetanović zahvalio se Dženanu Jusufoviću, direktoru Međunarodne galerije portreta, Robertu Andrejašu, fotografu i Damiru Ćilimkoviću, zaposleniku Solane bez čije pomoći ova izložba ne bi bila tako uspješna.

Izložba u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, ostaje otvorena do kraja mjeseca novembra.

Na ovaj način, kao svoj rođendanski dar, Solana želi ovu izložbu pokloniti svim svojim sugrađanima u znak dosadašnje podrške u njenom poslovanju.

A.Đ.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo