Tuzlanska promocija knjige „Muhammed a.s Čovjek Božiji“ autora Seyyeda Hossein Nasra

30 Dec 2015

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Naučno-istraživački institut „Ibn Sina“ u Plavoj Sali Bosanskog kulturnog centra organizirali su promociju knjige „Muhammed a.s Čovjek Božiji“ autora Seyyeda Hossein Nasra.

Moderator promocije knjige  Rusmir ef. Šadić, imam Čaršijske džamije, naglasio je da je ova promocija jedna  u nizu manifestacija koje Medžlis Tuzla organizira povodom obilježavanja dana rođenja Poslanika islama. Promocija predstavlja naročitu vrstu sjećanja na raskošne dimenzije Muhammedovog a.s. personaliteta, riječi i djela.

- Ova knjiga ne govori na uobičajen način. Nešto je drukčija i nudi duhovnu notu, i govori nešto više o Poslanikovom životu –rekao je Šadić.

Promotor knjige akademik Rešid Hafizović naglasio je na promociji da je ova knjiga pisana prije svega za zapadnoeuropske čitaoce. Autor je knjigu napisao na tako kvalitetan način da mnogi u njoj imaju šta da nauče i pročitaju. Rešid Hafizović
- Muhammed a.s. stavlja u jedno spoznaju i vjeru. To dvoje sinonim je jedno za drugo. Kur'an je univerzalna paradigma. Na svakom čovjeku je da zemaljske godine slijedeći Poslanika realizuje kao istinski halifa Božiji na zemlji. Islam je vjera po mjeri svakoga ljudskoga života. Ako čovjek gleda da sve najbolje standarde iz Poslanikova života presadi u svoj život – napominje Hafizović.

Punina vjere

Hafizović ističe da je Muhammed a.s.  kao pečatni Poslanik donio puninu vjere.
- Poslanikov život imamo u Kur'anu i njegovim riječima i djelima. Mi iz 21. stoljeća možemo presaditi svaki standard iz Poslanikova života kao da živimo u njegovom vremenu. Muslimani iz 21.stoljeća imaju povezanu konekciju sa Poslanikom i njegovim vremenom – kazao je Hafizović.

Akademik Hafizović na kraju promocije posebno je istakao da su muslimani danas najdrastičnije islam iznevjerili.

- Intelektualno islam danas stanuje na zapadu. Islam je promijenio mjesto stanovanja. Najljepše stvari o islamu i Poslaniku danas se uglavnom pišu na zapadu. Trudimo se da zemaljske godine iskoristimo da svaki dan naučimo nešto novo i napravimo određeni iskorak. Bitno je da se krećemo – zaključio je akademik Hafizović.

Promociji knjige prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović, pomoćnik muftije tuzlanskog – dr.Sead ef. Seljubac, predsjednik MIZ Tuzla – Hasan ef. Spahić i direktor Behram-begove medrese Ahmed ef. Hatunić.

Piše: Džanan Ribić
Fotografije: Eldin Mehmedović

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo