Nove mjere borbe protiv nasilja u španskom fudbalu: Specijalni posmatrači na tribinama

14 Jan 2015
Nove mjere borbe protiv nasilja u španskom fudbalu: Specijalni posmatrači na tribinama dailymail

Vrhovno sportsko vijeće (CSD) pri Vladi Španije usvojilo je i aktiviralo paket novih mjera borbe protiv nasilja i nereda na fudbalskim utakmicama, koji je ranije pripremila Španska fudbalska federacija (RFEF).

Tuča navijača Atletico Madrida i Deportivo La Corune, koja se desila 30. novembra i u kojoj je život izgubila jedna osoba, bila je povod za uvođenje novih mjera borbe protiv nasilja na fudbalskim terenima, koje su već stupile na snagu.

Nove mjere uključuju pravilo da svakoj zvaničnoj utakmici u Španiji prisustvuje jedan posmatrač Federacije RFEF i da prati dešavanja tribinama. Posmatrač će bilježiti sve pogrdne geste navijača, psovke, vrijeđanja, nacionalističke, rasističke i druge neprimjerene poruke, a ima ovlasti da od policije traži i video snimke nekih događaja, te da u policijskoj pratnji ulazi na sve dijelove tribina.

U slučaju izbijanja nekog incidenta, njegov izvještaj na kraju meča će biti priložen uz izvještaje sudija i delegata utakmice i predat Komisiji za suzbijanje nasilja. Komisija će na osnovu toga predlagati kazne, koje će na kraju odobravati Vrhovno sportsko vijeće (CSD).

Posmatrači na utakmicama će imati ovlasti i da reaguju tokom samog meča. Policiji mogu naložiti da nekog navijača ili grupu njih odstrani sa tribina zbog neprimjerenog ponašanja. Mogu, također, naložiti pražnjenje tribina ili samo dijela njih, što je novitet u španskom fudbalu.

Uporedo s tim, na osnovu posmatračkih izvještaja bit će moguće izricanje kazni i prema klubovima, poput oduzimanja bodova.
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo