Selam ya Resulallah: Mladi iz Sarajeva o Poslaniku, a.s.

23 Dec 2016

U četvrtak, 22.12. je u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena aktivnost u sklopu manifestacije "Selam, ya Resulallah": Mladi o Poslaniku: Izložba učenika osnovnih škola i prezentacija istraživanja učenika srednjih škola.

Na početku programa upriličenog prije otvaranja izložbe učenika osnovnih škola, koja je izložena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese obratila se savjetnica za vjeronauku u Prosvjetno-pedagoškom zavodu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, gđa. Mina Pleh, koja se posebno zahvalila MIZ-e Sarajevo, organizatorima ovog Projekta.

Prisutni su u nastavku mogli uživati u bogatom programu koji se sastojao od ilahija i recitala o Poslaniku a.s. u izvedbi učenika osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović je uručio diplome i nagrade za najbolje likovne i literarne radove, a najbolji su prema ocjeni Stručne komisije bili:

Likovni radovi:
1. Ajla Karović, učenica šestog razreda Sedme osnovne škole,
2. Edina Hamzić, učenica osmog razreda Osnovne škole "6. mart" Hadžići,
3. Hadidža Terzić, učenica devetog razreda Osnovne škole "Edhem Mulabdić".

Literarni radovi:
1. Amina Klisura, učenica petog razreda Osnovne škole "Nafija Sarajlić",
2. Hana Kadić, učenica šestog razreda osnovne škole "Osman Nakaš",
3. Lejla Bilalagić, učenica trećeg razreda osnovne škole "Edhem Mulabdić",

Dr. Dautović se nakon dodjele diploma obratio prisutnima, zahvalivši osnovcima i njihovim nastavnicima na učešću u ovoj manifestaciji, proglasio izložbu otvorenom. Izložbu učenika osnovnih i srednjih škola možete pogledati do 28.12. u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Poslije programa osnovaca, također u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke upriličena je prezentacija istraživačkog projekta, uz prelijepo izvođenje ilahija i recitala o Poslaniku a.s..

Program je učenjem odlomka iz Kur'ana otvorio hafiz Ahmed Hamidović, učenik Gazi Husrev-begove medrese, nakon čega je uslijedilo obraćanje muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića, koji je poručio kako možemo biti ponosni i zadovoljni našom omladinom, nakon čega je pozvao reisu-l-ulemu da se obrati.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je iskazao svoje oduševljenje ovim Projektom, poručivši da današnja omladina mnogo toga može učiniti ka očuvanju onoga što je ostavljeno od naših predaka. Nakon završenog programa reisu-l-ulema je, zajedno sa muftijom sarajevskim i ostalim gostima posjetio izložbu u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, pohvalivši izložene radove.

Značajno je istaći da je prezentovano Istraživanje o prisutnosti Poslanika a.s. i njegovih osobina u srednjim školama Kantona Sarajevo koje je pokazalo kako je Poslanik a.s. i njegov život, njegove poruke u velikoj mjeri i kroz različite aktivnosti prisutno u životu naših srednjoškolaca i aktivnostima naših srednjih škola.

Prisutni su posebno oduševljenje iskazali nakon izvedbe Amine Smajić, učenice Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju, koja je pročitala rad o osobinama i karakteristikama Božijeg Poslanika i izvedbe Emraha Tepića, učenika Centra za slijepu i slabovidnu djecu, koji je na Brajevom pismu pročitao poglavlje Aleq!

Program su pripremili i koordinirali predsjednik Aktiva profesora srednjih škola Semir Salihović i predsjednica Aktiva nastavnika vjeronauke u osnovnim školama, Jasmina Terzić, a izveli su ga učenici osnovnih i srednjih škola. Ovoj aktivnosti manifestacije "Selam, ya Resulallah" prisustvovali su direktori mnogih osnovnih i srednjih škola sa područja kantona Sarajevo.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo