Tuzla: Druga noć manifestacije „Ramazan u Bosni“ Istaknuto

05 Jun 2017

Druge noći manifestacije „Ramazan u Bosni“, u nedjelju 5. juna na Trgu Slobode u Tuzli, pred brojnom publikom su učestvovali dr. Sead Seljubac, Latif Moćević i Hor Nuru ajni iz Kalesije.

Hor Nuru ajni iz Kalesije, koji je osnovan prije deset godina i iza sebe ima brojne nastupe, predstavio se u prediftarsko vrijeme izvođenjem ilahija i sevdalinki. Svoj nastup imali su i nakon teravih-namaza, kao i Latif Moćević koji je kazao da je sretan što ima priliku građanima Tuzle uljepšati ramazanske noći.

„Upućujem čestitke vjernicima za ramazan i da ispostimo od svega što je ružno i što nas odvraća od lijepog. Ono što me posebno obraduje u susretima sa mladima, sa kojima sam iftario u Tuzli, jeste kada primjetim da imamo ova dva krila koja su obavezna za letenje. Prvo je da smo obrazovani, da znamo kakav nam je put, a u isto vrijeme da smo okrenuti duhovnosti i da na taj način pravimo balans između dunjaluka i ahireta,“ kazao je Močević.

Gost predavač je bio dr. Sead-ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog, koji je govorio o ramazanu kao mjesecu Kur´ana i značaju Časne Knjige u životu vjernika. Sve ono što za muslimana predstavlja izvor njegove duhovnosti je u Kur'anu.

„Kur'an treba doživljavati kao uputstvo kojim nam Allah dž.š. ukazuje na širinu svjetova u kojima živimo i usmjerava nas da osluhnemo te svjetove. Svjetove duha, duše u nama, pjesničkog u nama, vjerničkog u nama, i onoga što nam ono oko nas itekako glasno govori čak onda kada to radi svojom tišinom. Ako svaki dan otvorimo svoju dušu, svoje srce, prema sadržajima Kur'ana imat ćemo to zadovoljstvo da svaki dan uživamo u takvoj vrsti poruka koje nas čine širokim, otvaraju nam dušu prema svjetovima u kojima živimo“, kazao je Seljubac.

Program manifestacije "Ramazan u Bosni" nastavlja se u ponedjeljak 5. juna, a u programu učestvuju recitatorsko-literarna i horska sekcija Behram-begove medrese, Ajdin Hasanić, autor poučnih video klipova za mlade i predavač hafiz Edin Dedić.

Radio BIR
a.đ.


Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo