Printaj ovu stranu

Održano savjetovanje "Jacijsko vrijeme u Takvimu Islamske zajednice" Istaknuto

13 Sep 2017

Danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu održano savjetovanje o temi Jacijsko vrijeme u Takvimu Islamske zajednice.

Na otvaranju savjetovanja reisu-l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je podsjetio da je Takvim ustavna kategorija IZ-e. Ustav obavezuje da o Takvimu razgovaramo sa argumentima – istako je Reisu-l-ulema.

Organizator savjetovanja je Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice u BiH.

Predstavljena su stručna i šerijatska mišljenja o Takvimu i jacijskom vremenu u Takvimu Islamske zajednice kao i komparativne analize posmatranja zalaska Sunca i nestanka šefeka te proračuna namaskih vremena u različitim muslimanskim zajednicama.

Kompetentni autoriteti iz područja fikha i astronomije su iz svojih stručnih i naučnih perspektiva predstavili principe izračuna namaskih vremena te historijat izračuna i izrade Takvima u Bosni i Hercegovini. Znanstvenu potvrdu tačnosti vaktije IZ predstavila je prof. dr. Azra Gazibegović-Busuladžić.

Na savjetovanju i diskusiji učestvovali su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftije, direktori uprava Rijaseta, dekani fakulteta te direktori i profesori medresa kao i glavni imama i drugi nosioci vjerskog autoriteta.

Radio BIR

Ocijeni
(2 glasova)

Povezani članci (by tag)