Manifestacija 'Mak Dizdar - prvih 100 godina' Istaknuto

13 Okt 2017

Manifestacija pod nazivom "Mak Dizdar – prvih stotinu godina" bit će organizirana od 17. do 21. oktobra u Sarajevu povodom obilježavanja 100 godina od rođenja jednog od najznačajnijih bh. pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara koji je ostavio nemjerljiv trag na kulturnoj sceni BiH.

Na Maka Dizdara će podsjetiti oni koji su inspirisani njegovim radom, te će kroz bogat program - akademiju, međunarodnu naučnu konferenciju, promociju knjiga, dodjelu nagrada, radionice i predavanja, predstaviti i reinterpretirati bogato Dizdarovo književno stvaralaštvo.

Manifestacija će početi u Narodnom pozorištu Sarajevo gdje će biti upriličena akademija i muzički teatar "Mak Dizdar prvih 100 godina", pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Profesor bošnjačke književnosti Filozofskog fakulteta UNSA Sanjin Kodrić i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije kazao je danas na konferenciji za medije da će centralni dio programa biti međunarodna naučna konferencija koja će 19. oktobra u Bošnjačkom institutu okupiti naučnike iz BiH i inozemstva - Kanade, Norveške, Velike Britanije i Hrvatske, sa 40 prijavljenih izlagača, te više od 50 učesnika.   

- Ta činjenica govori o tome koliko je književno i kulturno djelo Maka Dizdara i bosansko, ali i jedna univerzalna vrijednost kojom se kao takvom uvijek možemo ponositi - kazao je on.

Direktorica Bošnjačkog instituta Fondacije Adila Zulfikarpašića Amina Džuvić-Rizvanbegović je navela da će rezultat konferencije biti zbornik radova izlagača skupa, koji će sadržavati 56 naučnih radova, što je ocijenila impozantnim brojem.

Konferencija će biti nastavljena 21. i 22. oktobra programom na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu, a završena izletom u Dizdarov rodni Stolac, gdje će posjetiti Makovu hižu i nekropolu stećaka Radimlju, neiscrpnu pjesnikovu inspiraciju.

O programu manifestacije su govorili i direktor Fondacije "Mak Dizdar" i predsjednik Organizacionog odbora Gorčin Dizdar, kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić, autorica muzičko-scenskog performansa "Mak Dozdar - prvih stotinu godina", te autor Fragmenata spomenika Maku Dizdaru i izložbe MAKKAM Adis Fejzić.

Historijski muzej BiH će 17. oktobra otvoriti biblioteku te institucije i izložbu MAKKAM, a bit će predstavljena i skulptura Fragmenti spomenika Maku Dozdaru Adisa Fejzića, te izložba "Mak Dizdar - prvih 100 godina".

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će upriličena premijera filma "Mak" i razgovor s autorom Amarildom Gutićem.

Također će u okviru programa Sarajevski dani poezije u Bošnjačkom institutu 19. oktobra biti organizirano pjesničko veče posvećeno Maku Dizdaru pod nazivom "Pjesnici o Maku Dizdaru", a oratori će biti Nenad Tanović, Hadžem Hajdarević, Abdulah Sidran, Asim Kujović.

Promocija časopisa "Behar" i specijalnog broja Preporodovog žurnala bit će upriličena 21. oktobra u Mikser Houseu.

Projekt "Mak Dizdar: prvih stotinu godina" podržali su Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja, Fondacija za muzičke, scenske i likovne djelatnosti FBiH, Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Općina Centar, Kabinet potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Međunarodna kulturna manifestacija "Zeničko proljeće".

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo