Nastavljeni radovi na izgradnji džamije u goraždanskom naselju Obarak

04 Jul 2018

U goraždanskom naselju Obarak nastavljeni su radovi na izgradnji džamije. Ovih dana trebalo bi biti završeno ukrovljavanje objekta, nakon čega će uslijediti i naredna faza projekta koja podrazumijeva tzv. fine radove.

Imam džemata Obarak Refik ef. Čaušević, podsjeća da je kamen temeljac za izgradnju ovog vjerskog objekta postavljen u decembru 2015. godine. Prema njegovim riječima, inicijalna sredstva za početak radova i suteren obezbijedili su vakifi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su i ove godine boravili u Goraždu kako bi se uvjerili u dinamiku radova.

- Procjene su da će u izgradnju džamije i pratećih sadržaja biti uloženo više od 550.000 KM. Najveći dio sredstava Vakufska direkcija IZ u BiH obezbjedila je od donatora Generalnog sekretarijata za vakufe u Državi Kuvajt pod nadzorom „Zakat House“ Države Kuvajt. Radove izvodi firma GPD „Drina“ iz Goražda a nama preostaje vanjsko uređenje džamijskog prostora i harema - ističe ef. Čaušević.

Dodaje da je već završena tenderska procedura za narednu fazu koja podrazumijeva instalacije, unutrašnje uređenje, fasadu i izgradnju munare. Ocjenjuje da je od materijalne vrednija činjenica da će jedan od nanaseljenijih dijelova Goražda prvi put u historiji dobiti džamiju.

- Džamije su uvijek značajne gdje god da se grade, a ovaj reprezentativni objekat smješten je na ulazu u Goražde. Ovaj dio grada mnogo je proširen u poslijeratnom periodu i izgrađeno je niz objekata, tako da se zaista javila potreba za jednim ovakvim vjerskim objektom sa pratećim sadržajima - kazao je imam džemata Obarak.

On je podsjetio da je inicijativa za izgradnju džamije potekla od džematskog odbora još 2013. godine nakon čega je Medžlis IZ Goražde formirao komisiju za odabir lokacije. Džematije džemata Obarak uz podršku onih iz drugih džemata te vakifa iz drugih dijelova BiH kupile su zemljište i obezbijedile svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju.

Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, džamija u naselju Obarak koja će u skladu sa željama donatora nositi ime "El –Dželahima", trebala bi biti otvorena krajem septembra ove godine.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo