Arhiv FBiH - Povelja 'Kulina bana' za Havu Tatarević Istaknuto

12 Jun 2019

Direktor Arhiva Federacije BiH Ademir Jerković uručio je danas "Povelju Kulina bana" simbolu bosanske majke Havi Tatarević i majkama BiH, "žrtvama agresije na hiljadugodišnju državu Bosnu i suverenu Republiku BiH".

Jerković je, u izjavi novinarima, podsjetio da je Havi Tatarević iz sela Zecovi kod Prijedora tokom agresija na BiH ubijeno šest sinova i muž.

- Na 25. godišnjicu Arhiva FBiH predložio sam da, svebosanskohercegovačko priznanje Povelju Kulina bana, ponese Hava Tatarević, majka kojoj su zločinci iz reda srpskog naroda, tokom agresije na BiH, ubili šestoro sinova i muža. Ovo priznanje je i svim majkama BiH, a Hava Tatarević je zapravo reprezent majki Bosne i Hercegovine. Uvijek se sjećamo agresija na BiH, sjećamo se svih žrtava. Želimo naše majke staviti u epicentar svih zbivanja - poručio je.

Hava Tatarević danas je u Sarajevu kazala da joj to priznanje mnogo znači, zahvalna je što su je se sjetili. Nije joj, kaže, lako. Majke koje su izgubile svoju djecu, najbolje znaju kako im je.

- Imam dva sina, oni mi pomažu - istaknula je. Hava i danas živi u selu Zecovi kod Prijedora, sama. Preko ljeta je u tom selu. Ostalo vrijeme je, kako je kazala, u Njemačkoj na liječenju.

Arhiv Federacije BiH dodjeljuje Povelju Kulina bana u povodu obilježavanja 25 godina rada, Dana arhiva i Međunarodnog dana arhivista.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo