Logo
Printaj ovu stranu

Preminula Nermina Kurspahić

, Objavljeno u Društvo

Nermina Kurspahić (1956) publicistkinja, esejistica, književna, pozorišna i likovna kritičarka, preminula je danas u Sarajevu.

Kurspahić je osnovnu školu i gimnaziju završila u Sarajevu, diplomirala je na Filozofskom fakultetu, također u Sarajevu, na Odsjeku za komparativnu književnost i teatrologiju. Na istom fakultetu studirala je arapski i engleski jezik i književnost. Pohađala je i postdiplomske studije iz Teorije književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pisala je i objavljivala tekstove i kritike još u vrijeme studiranja. Njeni su tekstovi objavljivani u časopisima i publikacijama širom bivše Jugoslavije: "Maske" iz Ljubljane, "Scena" iz Novog Sada, "Ladus" iz Beograda, "Oko" iz Zagreba, "Borba", "Oslobođenje", "Književne novine", "Lica" itd, a također i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Meksiku.

Kurspahić je bila i glavna i odgovorna urednica najstarijeg i najuglednijeg magazina za umjetnost, kulturu, nauku i društvena pitanja u BiH, Odjek, koji je upravo zahvaljujući njoj izlazio i za vrijeme opsade Sarajeva.

Također, bila je članica P.E.N. Centra BiH i Društva pisaca BiH, te angažirana u Međunarodnoj asocijaciji likovnih kritičara AIC.

Dobitnica je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2005. godine.

(OSLOBOĐENJE)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB