Poruka muftije bihaćkog povodom Nove hidžretske godine

30 Avg 2019

Poslanikova hidžra smatra se događajem koji je označio prekretnicu u islamskoj povijesti, ali i u povijesti arapskog i islamskog svijeta. Upravo je taj događaj učinio islamski ummet snažnim i vrijednim poštovanja. - navodi u bajramskoj poruci muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića povodom nove hidžretske godine.

"Sjetimo se da su muslimani u Meki bili izloženi svim vrstama ugnjetavanja i zlostavljanja. Hidžra je došla u presudnom trenutku i predstavlja prvu svojevrsnu pobjedu nad mušricima. Zahvaljujući Hidžri, ta mala zajednica muslimana dobila je novu poziciju koju niko više nije mogao ignorirati.

Značaj hidžre vidljiv je i danas. Prije svega, nju je vodio najčasniji čovjek ljudskoga roda, poslanik Muhamed, a.s. Mjesto koje je je odabrao za hidžru bio je Jesrib, Medinetun-nebijj, mubarek mjesto koje su činili ensarije. Oni su voljeli Muhameda, a.s., a i danas svi muslimani svijeta vole taj grad, grad u kome je i ukopan Posalnik.

Hidžra je jedan od najznačajnijih događaja u povijesti islama. Od tog momenta muslimani su počeli ostvarivati pobjede i napredovati u svakom pogledu.

Činjenica da računanje vremena počinje od hidžre, te da je hidžretski kalendar ustanovljen u vrijeme halife Omera, r.a., govori da muslimani u svakom vremenu moraju poduzimati incijative i obnavljati instituciju idžtihada.

Konačno, hidžra je pokazala da sukob dobra i zla neće prestati do Sudnjega dana, on će samo mijenjati oblike i ljude. Nova hidžretska godina simbolično označava neki novi bolji početak, nove nade i pobjede" - zaključuje muftija Kudić.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo