Počela nova škoska godina Istaknuto

02 Sep 2019
Počela nova škoska godina TVSA

U većem dijelu BiH danas je počela nova školska godina i organizirane su priredbe za doček prvačića, kojima će uglavnom biti podijeljene torbe sa školskim priborom i knjigama.

Nastava  danas neće početi o školama Unsko–sanskom kantonu (USK), zbog generalnog štrajka prosvjetnih radnika i još uvijek nije poznat datum početka nove školske godine zbog nepostojanja dogovora sa Vladom USK.

Izuzetak su i Zapadno – hercegovački kanton (ZHK), gdje nastava u osnovnim i srednjim školama počinje 9. septembra, te Posavski kanton, u kojem će nastava prvačiće početi također septembra.

Prema dostupnim podacima o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj 2019./20. godini u Federaciji BiH, u većini kantona prisutan je trend smanjenja broja upisanih učenika u prve razrede.

Najveći trend smanjenja upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola zabilježen u USK, Zeničko-dobojskom (ZDK) i Tuzlanskom kantonu (TK). Istovremeno, u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK), te Kantonu Sarajevo (KS), zabilježen je porast broja upisanih prvačića.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i ove godine je, sa svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja, potpisalo ugovore o finansiranju/sufinansiranju nabavke besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno one u stanju socijalne potrebe. Za to je u Budžetu za ovu godinu osigurano 600.000 KM.

Zimski raspust u većem dijelu Federacije BiH počinje 31. decembra i traje do 29. januara 2020. godine, a u entitetu Republika Srpska (RS) učenici odmaraju od 27. decembra do 20. januara 2020. godine.

Nastava u svim školama završava najkasnije do 19. juna 2020. godine.

(Agencije)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo