Dan otvorenih vrata Udruženja oboljelih od multiple skleroze

08 Okt 2019

Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo organizirat će u srijedu, 9. oktobra, "Dan otvorenih vrata" kako bi se porodicama članova tog udruženja približili program i aktivnosti koje provodi.

Multipla skleroza (MS) je neizlječivo progresivno oboljenje, koje uzrokuje niz zdravstvenih tegoba, fizičkih i kognitivnih, i u uznapredovaloj fazi bolesti uzrokuje veći stepen invaliditeta, od djelimične do potpune nepokretnosti. Ukupan broj članova je 390, sa stalnim porastom broja oboljelih.

Većinom obolijevaju mlađe osobe u dvadesetim godinama i ranije, a žene u odnosu na muškarce obolijevaju tri puta više te su veliki broj članova mlade majke ili očevi čija su djeca u ranom školskom ili predškolskom uzrastu.

Porodice oboljelih od MS-a, a pogotovo one s djecom predškolskog i školskog uzrasta, suočavaju se s neprestanim poteškoćama i nerazumijevanjem okoline te je cilj ovog projekta pomoći djeci i roditeljima da im se olakša komunikacija i unaprijedi kvalitet života.

Za djecu je pripremljen muzičko-edukativni program sačinjen od pjesama, kreativnih radionica s inspirativno-edukativnim pozitivnim porukama prilagođenih dječjem uzrastu i mogućnostima.

U isto vrijeme za roditelje će biti organizirana tribina s dva edukativno-informativna stručna predavanja, na kojoj će prisutni dobiti informacije i imati priliku čuti riječ stručnjaka i međusobno razmijeniti lična iskustva i dileme.

Predavanja će biti o temi porodice i djece u svjetlu otežavajućih okolnosti koje donosi teško oboljenje, obrađene s aspekta psihologa-psihoterapeuta i ljekara neurospsihijatra s iskustvom u radu s porodicama oboljelih.

Ovaj događaj podržalo je Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo u okviru manifestacije Dječja nedjelja u Kantonu Sarajevo koja se održava pod motom "Djeca smo, svi različiti, a svi isti", saopćeno je iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo