Printaj ovu stranu

“Kur’anska antropologija” profesora Safveta Haliovića objavljena na arapskom jeziku

04 Nov 2019

Knjiga “Kur’anska antropologija” profesora Safveta Haliovića prevedena i na arapski jezik, nakon ranijeg prevod ai na engleski jezik. Predgovor arapskom izdanju napisao je dr. Husein Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

"Knjiga autora dr. Safveta Halilovića je pokušaj da se kroz duboki pogled u unutarnju ljudsku svijest utvrde „stožerni oblici“ oko kojih kruži promjenjiva ljudska svijest, izložena vanjskim uticajima koji na nju djeluju i mijenjaju je. On s teološkog aspekta na prirodu vjere kod čovjeka gleda kao na „nužnost“, a ne kao „slobodu izbora" - navodi u svojoj recenziji reisu-l-ulema Kavazović.

"Ovu svoju hipotetičku postavku on nastoji braniti, pozivajući se i na pisamski argument sadržan u Kur'anu, u riječima „meni moja, a vama vaša vjera“, gdje se svaki oblik ispoljavanja religijske, „posvećene“ svijesti, naziva vjerom (dīn), ali i racionalnim argumentima, navodeći mnoštvo stavova muslimanskih i nemuslimanskih autora kojima potkrepljuje svoju postavku - dodaje Kavazović.

Kao posebno važna poglavlja reisu-l-ulema izdvaja Kur'anski tekstovi o čovjeku (insanu), Čovjek i rad – islamski pogled, Kur'ansko razumijevanje fenomena smrti, Čovjek i Kur'an, Čovjek i grijeh-kur'ansko poimanje.

Prevod je sačinila prof. dr. Hadeer Abo El Nagah, profesor engleskog jezika i književnosti na nekoliko poznatih univerziteta u svijetu (Prince Sultan University, Tayba University, Al-Azhar University i dr.). Prevod pod nazivom: "Al-Insān fi al-Qur'ān – Madkhal li dirāsa al-anthrubūlūgiya al-qur'āniyya" objavljen je, u oktobru 2019. godine, u izdanju El-Kalema, izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Knjiga je mehkog uveza na 288 strana.

Hafiz Safvet Halilović, redovni profesor tefsira i kur'anske antropologije na Islamskom pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici, autor je više originalnih naučnih i stručnih djela iz područja tefsira – tumačenja Kur'ana, sire – Poslanikovog životopisa, kur'anske antropologije, islamske misli, odgoja i obrazovanja. Svoja djela i radove piše na bosanskom i arapskom jeziku.

Nekoliko njegovih djela je prevedeno na engleski ali i njemački, slovenski, korejski i turski jezik.

Englesko izdanje djela "Šta Kur'an kaže o čovjeku – Uvod u kur'ansku antropologiju" publikovano je u renomoranoj izdavačkoj kući Dar al-Salam u Kairu, pod nazivom: "What the Qur'ān says about the Human Being – An Introduction to Cur'anic Anthroplogy".

Ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (by tag)