Katar: Hoće li kriza ugroziti održavanje svjetskog nogometnog prvenstva? Istaknuto

07 Jun 2017

Krovna nogometna organizacija – FIFA u redovnom je kontaktu sa katarskim predstavnicima kada je riječ o organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva koje treba da bude održano u toj zemlji 2022. godine, nakon što su arapske zemlje prekinule odnose sa zvaničnom Dohom.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Bahrein, Jemen, Libija i Maldivi prekinuli su odnose sa Katarom optužujući ga za podržavanje terorizma.

Do Svjetskog prvenstva ostalo je pet godina, ali malo ko može reći kako će se kriza razvijati.

Mnogi su već ranije pozivali na bojkot, ističući kako Katar gradi stadione u gotovo robovlasničkim uslovima, eksploatišući radnu snagu mahom iz Azije.

Prije par godina objavljena je vijest da je sedamdeset nepalskih radnika koji su radili na pripremama za svjetsko prvenstvo poginulo od početka radova, 2012. godine.

Mnogi ne umiru odmah na radnom mjestu, već od posljedica iscrpljujućeg rada, dehidriranja i vrućine. Podatke o poginulim radnicima iznijeli su tada predstavnici nepalskih i katarskih vlasti. Govori se o brutalnim uslovima rada, prekovremenim satima, nedostatku hrane i adekvatne plate.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo