" Najbolja Hidžra je da napustimo ono što Allahu dž.š nije drago " Istaknuto

22 Sep 2017

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je glavni imam ove džamije mr.hfz. Mensur ef. Malkić. Hfz. Malkić na hutbi je govorio o novoj Hidžretskoj 1439. godini i njenom značaju.

Na samom početku Hfz. Malkić je podsjetio da je Rijaset IZ u BiH prošlog petka u svim bh. džamijama i dijaspori organizovao sergiju za pomoć Rohinja muslimanima.

On je naglasio da je u Gazi Husrev-begovoj džamiji prikupljeno više od 8.500 KM što je veliki pokazatelj da su Bošnjaci svjesni situacije u kojoj se nalaze Rohinja muslimani i da smo se solidarisali sa njima prošlog petka.

Ovih dana u toku je i velika humanitarna akcija pomoći Sirije. Muftijstvo sarajevsko i domaća nevladina humanitarna organizacija MFS - EMMAUS provest će akciju prikupljanja i dostavljanja humanitarne pomoći namijenjene narodu Sirije.

Prikupljanje pomoći traje od 22. do 30. septembra, ali nakon toga predstoje i procedure koje se trebaju obaviti prije slanja šlepera za Tursku.

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Meke u Medinu. Ona se odvijala tokom tri mjeseca. Pojedini alimi objašnjavajući Hidžru i njen značaj ističu da postoje fizička i duhovna Hidžra. Duhovnu Hidžru opisuju kao borbu sa svojima strastima.

Na kraju hfz. Malkić naglašava da vjernik ne smije da čeka i da odgađa pokajanje , jer niko od nas ne zna kada će mu smrtni čas doći. Onaj ko napusti grijehe i griješenje u momentu spoznaje grijeha jeste muhadžir koji čini duhovnu hidžru. 

Poslušajte hubu:

Radio BIR

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo