Hutba: Uči u ime Gospodara svoga Istaknuto

06 Okt 2017

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu održao je Hfz. Salih-ef. Halilović drugi imam Gazi Husrev Begove džamije Sarajevo. Govorio je o poruci prvih ajeta objavljenih poslaniku Muhammedu a.s.

"Uči! Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara,
stvara čovjeka od ugruška!
Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,
koji poučava peru,
koji čovjeka poučava onome što ne zna." (96. El-Alek "Ugrušak")

- Prvo što je naređeno Poslaniku i muslimanima jeste: uči, čitaj, tragaj za znanjem, naukom, širi spoznaje, vidike, istražuj, otkrij, pronađi, proslijedi, uči druge onome što ti znaš, širi znanja i nauke - analizira hafiz Halilović. Nadalje ističe da nije slučajno što je u prvoj objavi stavljeno u dužnost čovjeka da koristi blagodat razuma, da ga oblikuje, razvija, stalno uči, čita i istražuje.
Podsjetio je i da je u Meki početak objave zatekao samo sedamnaest pismenih ljudi. "U takvom mračnom dobu ljudske historije došao je islam, kao svjetlo u mraku da izvede ljude iz tmine, da im ukaže na pravi put, da im pokaže puteve ljudskosti i humanizna, kulture i znanja, vjere i ljubavi. Zbog toga se islam poput svjetlosti brzo širio osvajajući srca i razume ljudi i naroda koji su se brzo uvjerili u njegovu ispravnost i ljepotu." - podsjeća hafiz Halilović.

Podsjetio je i da su gotovo sva znanja i otkrića tog vremena dolazila iz islamskog svijeta. S druge strane, porazan je podatak da u današnje vrijeme procenat pismenosti u islamskim zemljama iznosi između 70 i 80 posto, "dok je u evropskim zemljama skoro savršenih 100%".

-Traganje za znanjem u današnjem vremenu je džihad!

Podsjetio je i na odgovornost roditelja po pitanju obrazovanja djece. Omladinu je pozvao da ulože maksimum svog napora kako bi što više saznali i naučili.

"Što više znamo - više vrijedimo"- poručio je u hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu Hfz. Salih-ef. Halilović drugi imam Gazi Husrev Begove džamije.

Rijaset Islamske zajednice u BiH je danas organizovao sergiju (prikupljanje dobrovoljnih priloga) povodom Svjetskog dana Kudsa u svim džamijama u BiH i dijaspori, za pomoć i podršku hrabrom palestinskom narodu.

BIR.ba

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo