Nesvakidašnje scene na stadionu na kojem će igrati BiH i Turska: Nakratko “pao“ sistem VAR

01 Okt 2018

Ekipa Rizespora sinoć je deklasirala velikana turskog fudbala ekipu Fenerbahcea rezultatom 3:0, a pažnju javnosti privukao je i kratki problem s tehnologijom Video pomoćnika sudija (VAR) na stadionu na kojem će za 11 dana biti igrana prijateljska utakmica između nacionalnih selekcija Bosne i Hercegovine i Turske.

Rizespor je na domaćem stadionu “Caykur Didi“ savladao Fenerbahce u okviru sedmog kola turske Spor Toto Super lige, što je jedan od najlošijih početaka sezone u historiji istanbulskog giganta.

Tokom meča, tačnije u 75. minuti, dogodila se nesvakidašnja situacija zbog kvara na sistemu VAR.

Četvrti sudija je obavijestio glavnog sudiju na terenu Cuneyta Cakira, nakon čega je on tu informaciju prenio kapitenima ekipa.

Meč se nastavio, a samo četiri minute kasnije ponajbolji sudija Evrope Cakir je iz VAR centra dobio informaciju da sistem ponovo funkcioniše. Cakir je ponovo pozvao kapitene ekipa i prenio im novu vijest.

Sve se to dogodilo na stadionu na kojem će za 11 dana biti igrana prijateljska utakmica između nacionalnih selekcija Bosne i Hercegovine i Turske.

VAR je nova tehnologija koja se primjenjuje sve više na fudbalskim terenima u svijetu, a večerašnja situacija s terena u Rizeu može poslužiti kao primjer sudijama šta da rade kada dođe do “pada“ sistema.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo