Printaj ovu stranu

UNICEF: Svaka treća mlada osoba bila žrtva internetskog nasilja Istaknuto

05 Sep 2019

Svaka treća mlada osoba je bila žrtva internetskog nasilja, dok je svaka peta izostala iz škole zbog zlostavljanja na internetu i vršnjačkog nasilja, pokazali su rezultati ankete provedene u 30 zemalja svijeta.

Rezultate ankete predstavili su u New Yorku predstavnici međunarodnog fonda za djecu UNICEF i Najat Maalla Mjid, predstavnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za borbu protiv nasilja nad djecom.

Govoreći anonimno kroz alat za aktiviranje mladih U-Report, približno tri četvrtine mladih reklo je da su društvene mreže, uključujući Facebook, Instagram, Snapchat i Twitter, najčešća mjesta gdje su se susreli s internetskim nasiljem, prenosi Anadolija.

"Povezane učionice znače da se škola više ne završava nakon što učenik napusti sat, kao, nažalost, ni nasilje u školskom dvorištu. Poboljšanje iskustva mladih koja doživljavaju u školama znači obračunavanje s okruženjem s kojim se susreću i na internetu i izvan njega", rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Mladi su sudjelovali u anketi posredstvom SMS-poruka.

Zahvaljujući tehnologiji SMS-poruka, mladi su odgovarali na niz pitanja koja se odnose na njihovo iskustvo kad je riječ o internetskom zlostavljanju i vršnjačkom nasilju, poput pitanja gdje se najčešće događa zlostavljanje i koga smatraju odgovornim za sprječavanje nasilja.

Prema rezultatima, 32% anketiranih vjeruje da su za sprječavanje internetskog nasilja odgovorne vlasti, 31% odgovorilo je da je odgovornost na mladima, a 29% da su odgovorne internetske kompanije.

"Jedna od ključnih poruka koja se jasno vidi iz njihovih odgovora jest potreba za partnerstvom i uključivanjem djece i mladih. Na pitanje tko bi trebao biti odgovoran za zaustavljanje internetskog zlostavljanja mišljenja su podjednako podijeljena između vlada, pružatelja internetskih usluga (privatni sektor) i mladih", rekao je Najat Maalla Mjid.

Više od 170.000 osoba u dobi između 13 i 24 godine sudjelovalo je posredstvom U-Reporta u tom istraživanju, uključujući mlade iz Albanije, Bangladeša, Belizea, Bolivije, Brazila, Burkine Faso, Crne Gore, Ekvadora, Francuske, Gambije, Gane, Indije, Indonezije, Iraka, s Jamajke, Kosova, iz Liberije, Malavija, Malezije, Malija, Moldavije, Mjanmara, Nigerije, Obale Bjelokosti, Rumunjske, Sijera Leonea, s Trinidada i Tobaga, iz Ukrajine, Vijetnama i Zimbabvea.

Ocijeni
(0 glasova)