Obilježena noć Lejletu-l Miradž: Posebna noć za sve muslimane Istaknuto

16 Maj 2015

Muslimani u Sarajevu, širom Bosne i Hercegovine i zemalja regije u petak navečer su obilježili jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l Miradž.

Centralna svečanost povodom ove odabrane noći u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu organizovana je poslije akšam-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Povodom mubarek noći Lejletu-l Miradža upriličeno je i "Veče Kur'ana".

Veliki broj vjernika imao je priliku čuti odlomke iz Kur'ana, sedam učača iz BiH ali i Turske, odakle je došao i hafiz Mustafa Jašar.

Na obilježavanju ove noći prisutnima se obratio reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović koji je kazao da je "ovo za nas posebna noć". Zahvalio se na učenju Kur'ana i podsjećanju na Poslanikovo putovanje iz Meke u Jerusalem, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama.

Predavanje je održao i direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović koji je kazao da muslimani svijeta, a tako i muslimani u BiH, organizuju svečanost "Veče Kur'ana".

Noć Lejletul-Miradž za muslimane predstavlja noć putovanja vjerovjesnika Muhammeda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

(BIR/AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo