Prizren: Spor o lokaciji za izgradnju kulturnog centra podijelio bošnjačke predstavnike

21 Okt 2015

Postavljanje kamena temeljca za budući bošnjački omladinski kulturni centar u Prizrenu, svečanost koju su najavili zastupnica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi i predsjednica bošnjačke Nove demokratske stranke, i Arhim Ajazi, direktor gradske Uprave kulture, omladine i sporta, nije upriličena 20. oktobra na predviđenoj lokaciji u Prizrenu.

Glasnogovornik Opštine Prizren Ymer Berisha dva sata prije održavanja svečanosti, putem saopštenja, izvjestio je da je opština već “odredila lokaciju za izgradnju kulturnog centra za Bošnjake i Turke”. On je dodao da je gradonačelnik Ramadan Muja pozvao predstavnike bošnjačke zajednice kako bi im saopštio odluku komisije o dodjeli placa za budući kulturni centar.

“Gradonačelnik Muja ovim je ispunio još jedno obećanje koje je dao građanima Prizrena. Ova, i neke druge odluke, je donešena sa ciljem poboljšanja životnih uslova u našoj opštini”, naglasio je Berisha, dodajući da je rješenje donijeto na osnovu ekspertize Uprave urbanizma i prostornog planiranje te da se očekuje brzi početak realizacije ovog projekta.

Ogorčeni na ponašanje opštinskih čelnika i gradonačenika Ramadana Muje, organizatori svečanosti su istakli da će ustrajati na projektu koji je od historijskog značaja za Bošnjake Kosova.

"Nerazumijevanje i sukob sa gradonačelnikom Prizrena oko lokacije za izgradnju bošnjačkog kulturnog centra, neće nas spriječiti u realizaciji ovog historijskog projekta za bošnjačku zajednicu na Kosovu", kazala je Redžepi, dok je Ajazi naglasio da će ukoliko se ne realizira ovaj projekat, za čiju izgradnju su imali saglasnost opštine, podnijeti ostavku sa svoje funkcije.

Najviši predstavnici NDS-a, koja u gradskoj skupštini od 41 ima šest vijećnika i dogradonačelnicu iz redova manjinskih zajednica, ne obazirući se na vijest da je lokacija budućeg centra promijenjena, u društvu sa Samuelom Žbogarom, šefom Kancelarije EU u Prištini, slovenskim i mađarskim ambasadorima, predstavnikom USAID-a, gostima iz Novog Pazara, muftijom Muamerom Zukorlićem, predsjednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, zastupnikom PDK-a u Parlamentu Kosova Shaipom Mujom, predsjednikom SDA Kosova Numanom Balićem, održala je u hotelu "Theranda" prezentaciju projekta.

Investicija 224 000 €

“Ova investicija planirana je u budžetu SO Prizren, Uprave za kulturu, omladinu i sport za ovu godinu, njena tenderska vrijednost je 224 hiljade eura i bit će realizovana u nekoliko faza. U prvoj fazi iz budžeta SO Prizren izdvojeno je 50.000 eura, dok će preostala sredstva biti donacija međunarodnih organizacija i ambasada”, kazao je tokom prezentacije Ajazi.

Gosti prezentacije su, izražavajuči nadu da će ovaj spor biti pozitivno rješen, dali podršu zastupnici Redžepi, najavljujući da će u realizaciji tog vitalnog projekta za očuvanje kulturnog identiteta Bošnjaka ove opštine, dati svoj doprinos.

Međutim, da su se stvari oko lokacije budućeg bošnjačkog kulturnog centra zakomplikovale, govori izjava čelnika Demokratske stranke Bošnjaka, koja u gradskoj skupštini ima dva vijećnika. Oni nisu učestvovali na prezentaciji projekta u hotelu "Theranda".

Rasim Demiri, aktuelni ministar bez portfelja i predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka, članice Koalicije Vakat, putem naloga na Facebooku izrazio je zahvalnost gradonačelniku Muji i direktoru opštinskog Urbanizma Nijaziju Kryeziuu, koji su dali saglasnost o dodjeli parcele za budući kulturni centar Bošnjaka, koja se nalazi nekoliko stotina metara od lokacije koju su tražili dužnosnici NDS-a.

Prema predstavljenom idejnom projektu NDS-a, zgrada centra bila bi površine veće od 1.200 metara kvadratnih i posjedovala bi biblioteke, omladinski centar, sale za kurseve, informativni centar te salu za aktivnosti kulturno-umjetničkih društava.
(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo