(AUDIO) Islamska zajednica u Sloveniji zahtijeva od slovenačke vlasti da sankcionišu pokušaj paljenja Kur'ana i slična djela Istaknuto

17 Nov 2015

Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji ogorčen je zbog pokušaja spaljivanja Kur'ana koje je izveo izvjesni Boris Britovšek pred Parlamentom Republike Slovenije u ponedjeljak, 16. novembra 2015. godine.

“Pokušaj spaljivanja Kur'ana razumijemo u Sloveniji kao proces vještica koji se zadnji put dogodio u Sloveniji prije nekoliko stoljeća”  kazao je za Radio BIR Nevzet Porić, sekretar Islamske zajednice u Sloveniji.


Saopštenjem za javnost zahtjevaju od nadležnih organa Republike Slovenije da izvedu sve potrebne postupke i sankcionišu takva djela, jer je to “u suprotnosti za načelima slobodnog društva i demokracije.”
Porić ističe da su muslimani zabrinuti zbog povećane mržnje prema islamu i muslimanima u Sloveniji koja se već duži period širi, a kojeg, kako navodi, podstiču određeni slovenski mediji. “Očekujemo da će odgovorni pokrenuti postupke koji će prekinuti širenje mržnje i netrpeljivosti u Sloveniji” – kaže Porić.
“Pokušaj spaljivanja naše svete Knjige šalje jaku poruku da je neopravdano samo muslimane optuživati za ekstemizam. Zabrinuti smo zbog šutnje odgovornih ljudi u Državi u vezi s tim pitanjem.” - ističe Porić.
Porić napominje da, poučeni događajima iz prošlosti, ne očekuju značajnije reakcije od odgovornih predstavnika vlasti u Sloveniji, što ih dodatno zabrinjava. Izrazio je nadu da će se takvo stanje u budućnosti popraviti.

Boris Britovšek je osoba koja nije poznata slovenskoj javnosti, porijeklom iz Mislinje, nedaleko od Velenja. Ispred Parlamenta Slovenije je zapalio primjerak Kur'ana, što je intervencijom policije zaustavljeno.

Screenshot Reporter.si

Mediji u Sloveniji ali i regiji su prenijeli informaciju, međutim pojedini su i povukli. Reporter.si je objavio “Koran sicer ni zgorel, gorel pa je namen je bil na simbolni...” što je naknadno uklonjeno.

BIR.ba

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo