Logo
Printaj ovu stranu

Mešihat IZ u Hrvatskoj: Organizacija hadža vraća se u okrilje Ureda za hadž i umru IZ u BiH

, Objavljeno u Region Istaknuto

U nedjelju 7. februara 2016. g. u biblioteci Islamskog centra Zagreb, održana je 19. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović, a kroz tačke dnevnog reda razmatrana su izvještaji o radu i aktivnostima za 2015. godinu i plan aktivnosti rada za 2016. godinu Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, službi Mešihata (tajništva Mešihata, Pravne službe, Vjersko-prosvjetne službe), Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, Centra za certificiranje halal kvalitete, Zirata IZ u Hrvatskoj, Vakufa IZ u Hrvatskoj, Ureda za da’wu i mladež, te plan rada i aktivnosti Centra za kulturu dijaloga za 2016. godinu.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović imao je obraćanje u kojem je predstavio rad i brojne aktivnosti Mešihata, kao i dalje prioritete u radu Islamske zajednice u 2016. godini, posebice o održanim sjednicama Mešihata, Savjeta muftije, Sabora IZ u Hrvatskoj, o sastancima s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, Vijeću muftija, Izvještajnoj skupštini svih organa i ustanova IZ u Hrvatskoj, koja je održana 30. 5. 2015., o održanim stručnim seminarima za imame i vjeroučitelje, o različitim takmičenjima, simpozijima, tribinama, promocijama i izložbama.

Također, dat je detaljan prikaz stranih posjeta IZ u Hrvatskoj, različitim prijemima u uredu muftije, od strane ambasadora, državnih, vojnih i vjerskih dužnosnika, zatim o raznim posjetima muftijstvima, državnim ustanovama, ambasadama, vjerskim zajednicama i drugim institucijama, te o sudjelovanju u raznim svečanostima prilikom posebnih povoda, o brojnim službenim posjetama inozemstvu, medžlisima IZ u Hrvatskoj, o medijskim nastupima i td.

Važno je napomenuti izdavačku djelatnost Mešihata, gdje izdvajamo tisak knjige Jadranski dragulji autora muftije Ševke ef. Omerbašića, te knjige Muhamed a. s. – poslanik čovječanstvu, autora mr. sc. Mirze ef. Mešića. Vrijedi napomenuti da je Vlada Republike Kazahstan dodijelila muftiji Hasanoviću najveće državno priznanje koje se dodjeljuje za posebna dostignuća u diplomatskoj službi, konkretno za uspostavu i jačanje diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Kazahstan, čime su Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović prepoznati kao važan integrativni i pozitivni čimbenik društva, koji može doprinijeti boljitku odnosa između dvije zemlje.

Članovi Mešihata jednoglasno su usvojili odluku da se za organizaciju hadža vrati u okrilje Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u BiH, odluku o imenovanju izvršne direktorice Centra za kulturu dijaloga – CKD-a gđe Nejre Kadić Meškić, odluku o zapošljavanju gđe Azre Mulabdić u administraciju Medžlisa IZ Sisak, te imenovanje Idriza Hasanovića kao zamjene za privremeno odsutnog Esada ef. Jukana u Medžlis IZ Pula, u svojstvu pripravnika.

Donesena je odluka o imenovanju Komisije za utvrđivanje imena zaslužnih osoba kojima će se dodijeliti priznanja povodom 100. godišnjice službenog priznanja islama u Hrvatskoj, kao i za dodjelu nagrade Utemeljitelj Islamske zajednice, u sastavu muftija Hasanović, zamjenik muftije Arslani, hadži Ahmed Ikanović, te pravnik i tajnik Mešihata. Utvrđeni su jasni kriteriji kojima će se Komisija rukovoditi prilikom utvrđivanja imena zaslužnih osoba u IZ u Hrvatskoj. Nadalje, donesena je Odluka o imenovanju nagrade za imama/muallima-u godine po rahmetli Hifzi ef. Alagiću, imamu koji je proveo 56 godina radnog staža u IZ. Također, donesena je Odluka o utvrđivanju nagrade za aktiviste, volontere i vakifa godine po g. Salimu Šabiću.

Zaključeno je da će se na sljedećoj 20. sjednici Mešihata, koja će se održati 12. 3. 2016., razmatrati financijski izvještaji za 2015. i prijedlog budžeta za 2016. godinu za svaku od navedenih ustanova i organizacijskih oblika Islamske zajednice, poradi obimnosti same materije. Također, 13. 3. 2016. održat će se svečana sjednica Sabora IZ u Hrvatskoj, gdje će se dodijeliti priznanja zaslužnim osobama, sve povodom 100. godišnjice službenog priznanja Islama u Republici Hrvatskoj.

(www.islamska-zajednica.hr)

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB