Prva škola sa halal certificiranom kuhinjom u Hrvatskoj

29 Jan 2015

Redovna nastava u Osnovnoj školi Matije Gupca započela je davnog 28. januara 1940. godine, a danas svoj 75. rođendan njeni zaposlenici proslavili su dvostrukom svečanošću.

Centar za certificiranje halal kvalitete Mešihata IZ u Hrvatskoj, na inicijativu direktorice Ljiljane Klinger te vjeroučiteljice islamske vjeronauke, mualime Melise Arslani prije nekoliko mjeseci započeo je s procesom certifikacije usluga školske kuhinje prema zahtjevima halal kvalitete. Ispunivši sve uslove i potrebne radnje za sticanje certifikata halal kvalitete, 28.01. 2015. u prostorijama škole svečano je uručen certifikat halal kvalitete čime je OŠ Matije Gupca postala prva školska ustanova s certificiranom kuhinjom u Republici Hrvatskoj.

Certifikat je svečano uručio muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović pri tom čestitavši direktorici kao i svom osoblju što su učinili ovaj veliki iskorak i time iskazali još veći stepen multikulturalnosti, vjerske tolerancije i poštovanja. „Ponosan sam što imam čast prisustvovati ovom historijskom činu i što imam čast istaknuti da ovakav stepen sistematizacije i uređenosti jednog društva nema nigdje. Nadam se da će ovakav primjer i inicijativa biti uzor i svim ostalim školama“ – istaknuo je muftija Hasanović. Ovom prilikom kao znak pažnje muftija Hasanović uručio je prigodan poklon direktorici škole.

Rukovodilac Centra za halal certificiranje, Aldin Dugonjić u svom uvodnom obraćanju čestitao je direktorici i osoblju te ukratko objasnio sam tok implementacije halal sistema u školsku kuhinju. „Današnji dan 28.01.2015. godine ulazi u historiju Republike Hrvatske jer dodjeljujemo halal certifikat za prvu školu u Republici Hrvatskoj, regiji, Evropi i šire. Dobiveni certifikat rezultat je višemjesečnog rada škole te posebne brige o potrebama svih njenih učenika. Pravo na halal prehranu u školama kao i svim državnim ustanovama imaju svi koji to i traže, što je ujedno regulisano i Ugovorom između Vlade RH i Islamske zajednice RH, a što s ponosom ističem da smo jedna od rijetkih zemalja s takvom uređenošću“- naglasio je Dugonjić. Također Dugonjić je istaknuo da se s dobivenim halal certifikatom podiže kvalitet usluga, a sa halal prehranom odgovora se na sve veće izazove zdravih navika i načina prehrane.

Nakon što su uručeni i certifikati svim internim auditorima halal kvalitete, prisutnima se obratila i Ljiljana Klinger, direktorica škole.

„Uručeni certifikat halal kvalitete, veliko je priznanje svim našim učenicima i zaposlenicima Osnovne škole Matije Gupca. Iako već dugi niz godina u našoj školi provodimo razne programe i promovišemo svijest o toleranciji kod naših učenika i zaposlenika, ovaj certifikat nije samo certifikat za usluge školske kuhinje, ovaj certifikat još jedna je potvrda međusobnog uvažavanja. Ponosni smo na sticanje statusa prve škole u RH sa implementiranim sistemom halal kvalitete te će nam taj iskorak biti još snažniji poticaj u daljem razvijanju svijesti naših učenika i zaposlenika“ –zaključila je direktorica.

(halal.hr)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije