Kamen temeljac za sisački Islamski kulturni centar bit će položen u subotu Istaknuto

09 Nov 2016

Kamen temeljac za budući Islamski kulturni centar u Sisku bit će položen u subotu u 11 sati, najavljeno je u srijedu na press-konferenciji Medžlisa islamske zajednice Sisak.

Na svečanosti se očekuje veliki broj vjernika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te drugih evropskih država, a dolazak je potvrdio i Husein ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te brojni ambasadori akreditirani u Hrvatskoj kao i predstavnici katoličke crkve.

- Islamski centar u Sisku objedinjuje vjersku, kulturnu, društvenu i edukativnu komponentu te će svojim položajem i izgledom doprinijeti u formiranju identiteta grada, kao što će oplemeniti i obogatiti duhovni mozaik grada i županije. Građevina je arhitektonski, prostorno i ambijentalno izvrsno uklopljena u podneblje grada Siska. Pored molitvenog prostora, IKC Sisak će ponuditi Omladinski klub, biblioteku s čitaonicom, kongresnu dvoranu, restoran i čajdžinicu te prostorije za različite kurseve.

Građani našeg grada i županije će imati privilegiju da u jednom objektu dožive, osjete i nauče sve što se tiče vjere, kulture i tradicije njihovih sugrađana - rekao je imam sisački Alem ef. Crnkić najavivši kako će objekt biti otvoren za sve plemenite i čestite ljudi pozitivnih misli i otvorena srca.

Rok gradnje dvije godine

Sisački Muslimani, kojih ima oko 2500, godinama sanjaju novi vjerski objekt jer sada koriste obiteljsku kuću, premalu za sve vjernike. Na području Sisačko-moslavačke županije živi, prema posljednjem popisu stanovništva, 4140 Muslimana. Prvi konkretni koraci ka gradnji učinjeni su 2006. kupnjom zemljišta, te 2014. kada se sređuju svi imovinsko pravni odnosi, nakon čega je počelo pribavljanje dokumentacije.

- Prema troškovniku objekt će koštati oko 5,5 miliona Eura, a neki objektivni rok gradnje je dvije godine. Investitor je Islamska zajednica u Hrvatskoj, a troškove kupnje zemljišta i dosadašnje dokumentacije snosili su sisački vjernici kroz donacije– dodao je efendija Crnkić.

Pokrovitelj i supokrovitelj svečanosti su Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija, koji će i financijski poduprijeti gradnju, dok će jedan od govornika na subotnjoj svečanosti polaganja kamena temeljca biti biskup sisački Vlado Košić.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo