"Dani otvorenih vrata” Islamske zajednice u Varaždinu

17 Maj 2017

U nedjelju 14. maja 2017. godine obilježen je kao jedan lijep dan za muslimane i sve građane Varaždina. Imam Varaždinskog džemata, Abdulah ef. Imširović, pun ideja, dobre volje i životne ljepote, proglasio je taj dan Danom otvorenih vrata Medžlisa.

Jednom sedmično Medžlis IZ Varaždin biće dostupan svim građanima svakoga petka, poslije džuma namaza, iako se se prvi Dan otvorenih vrata održao u nedjelju. Tom prilikom je svečano otvoren prvi šadrvan u Varaždinu.

Džematlije su, na prijedlog efendije Imširovića, u prostoru medžlisa izgradili šadrvan, zapravo mali park u čijem središtu dominira lijepa umjetnička česma, šadrvan.

Šadrvan je, tko ne zna, vrsta javne česme, koja je u svoj vodeno-umjetnički život krenula iz Perzije, a koja se gradila i gradi u dvorištu džamija, medresa, tekija, karavan-saraja, hanova i u javnim kupatilima. Svrha šadrvana je da omogući  obredno umivanje većem broju ljudi ali i da djeluju dekorativno, pa i da se žedan napije bistre vode.

Varaždinski džemat obuhvata golem prostor nešto više od tri hrvatske županije, sa nešto manje od hiljadu muslimana, uglavnom vrlo uglednih građana, raznih nacionalnosti. Porijeklom su sa ovih prostora, ali i iz Afrike i Azije.

Na svečanom otvaranju prvoga šadrvana u Varaždinu okupili su se mnogi ugledni političari, obrazovna, građanska i crkvena elita iz sve tri Županije, mnoštvo lijepih i dragih ljudi.

Muslimani su se pokazali izvrsnim domaćinima, a Varaždinci još boljim i srdačnijim gostima.

Radio BIR
Kemal Mujičić

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo