Printaj ovu stranu

Počinje suđenje za ratne zločine u Štrpcima Istaknuto

04 Mar 2019

Suđenje petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. treba početi danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

U tom slučaju optuženi su Dragan Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Ðekić.

Optužnicom im se stavlja na teret kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993.

Sumnja se da su  učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpci, otete putnike odveli su u školu u Prelovu, gdje su ih opljačkali i tukli.

Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu, navodi se u optužnici.

Samo dvojica pravosnažno osuđena

Tužilaštvo za ratne zločine tereti ih da su pod zapovjedništvom Milana Lukića, zajedno s pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske te osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistvima civila nesrpske nacionalnosti.

Među civilima koji su izvedeni iz voza bilo je 18 putnika Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba neutvrđenog identiteta.

Osim Ranisavljevića, koji je 2003. osuđen na 15 godina zatvora, pravomoćno je osuđen i Mićo Jovičić.

Protiv njega je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, te je priznao da je učestvovao u zločinu. Zaključio je sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, na osnovu kojeg je osuđen na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Izvor: Agencije

Ocijeni
(0 glasova)

Povezani članci (by tag)