POČINJE MANIFESTACIJA DANI DŽEMATA I DŽAMIJA Istaknuto

19 Apr 2019

Manifestacija posvećena džamijama i džematima, svake godine iznova podsjeća na teški period 1992-1995. godine, kada je na području naše domovine Bosne i Hercegovine uništeno oko 1.400 džamija i mesdžida. S druge strane, u protekle dvije decenije od rata uspješno su obnovljeni skoro svi objekti koji su tokom agresije porušeni ili znatno oštećeni.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, Rijaset, Uprava za vjerske poslove, Odjel za džemat, imame, organizaciju i razvoj vjerskog života i ove godine organiziraju manifestaciju “Dani džemata i džamija”, a program će ove godine biti održan u periodu od 23. aprila do 4. maja. 

Svečanost povodom otvaranja Aladža/Hasan Nezirove džamije koja je bila izgrađena 1550/51. godine u Foči, tadašnjem sjedištu Hercegovačkog sandžaka, biće održana u subotu, 4. maja.
Džamija je ponovo dobila građevinske i druge konture i koja zbog svoje ljepote spada u vrhunska arhitektonska ostvarenja svoje vrste.

Na konferenciji za medije je istaknuto da je u protekloj godini nekoliko džamija proglašeno nacionalnim spomenicima: Stara džamija sa haremom u mjestu Goduš kod Visokog, graditeljska cjelina Azizija džamija s haremom u Brezovom polju, Džindijska i Jalska džamija u Tuzli.

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo


Najnovije